Kamp om fredspris

205 kandidater er foreslået til Nobels fredspris. Det er ny rekord.

Blandt de mange kandidater er der 172 personer og 33 organisationer, skriver aftenbladot.no. Det er den nyvalgte leder af Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland, der står i spidsen for at finde vinderen af den fine fredspris.

De senere år har Nobelkomiteen praktiseret et udvidet fredsbegreb, hvilket har medførte, at prisen er gået til så forskellige personer som klimaaktivist og tidligere vicepræsidient Al Gore og Muhammad Yunus, der kæmper mod fattigdom. Thorbjørn Jagland er fortaler for det nye koncept, så det vil blive spændende at se, hvem der løber med den ærefulde pris i år.

Det er en broget skare af personer og organisationer, der er blevet forslået til Nobels fredspris. I år er der oven i købet to statsledere på listen. Den franske præsident Nicolas Sarkozy og den amerikanske præsident Barack Obama er blandt kandidaterne.

I fjor gik prisen til den finske fredsmægler Martti Ahtisaari. Mange syntes, at tildelingen var en smule kontroversiel, da den blev givet for fredsarbejde, han havde udført igennem mange årtier. Det sandsynliggør, at Nobels fredspris i år vil gå til en mere aktuel kandidat, der kæmper for at løse en igangværende konflikt. En sådan tildeling er ofte en hjælp i en fredproces, da det er med til at skabe fokus på problemet.

Lige det modsatte kan dog også gøre sig gældende. En prisvinders arbejde kan ligefrem blive mere vanskeligt efter uddelingen. Det skete blandt andet for den iranske menneskeretsadvokat Shirin Ebadi, da hun vandt.