Jennifer Aniston har fået nok: Stop nu det absurde fokus på kvindekroppen

Den populære Hollywood-skuespillerinde går nu i kødet på det forskruede kvindesyn, som hun mener, eksisterer i dag. Selv er hun blevet et symbol på den absurde dyrkelse af kvindekroppen, lyder det.

Jennifer Aniston bliver jævnligt fotograferet på den røde løber. Her ses hun til premiere på filmen »She's Funny That Way« i Los Angeles, Californien, august sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har fået nok. Er simpelthen dødtræt af, hvordan sladder-pressen fremstiller hende og kvinder generelt.

Sådan lyder budskabet i et sjældent blog-indlæg fra den populære skuespiller Jennifer Aniston i Huffington Post tirsdag.

»Den objektivisering og kontrol, vi lægger ned over kvinder, er absurd og foruroligende. Den måde, hvorpå jeg bliver fremstillet i medierne, er en afspejling af, hvordan vi generelt fremstiller kvinder, målt op imod et eller andet fordrejet skønhedsideal,« skriver Aniston.

Normalt er hun ikke typen, der bruger energi på at forholde sig til de utallige rygter, som cirkulerer i den amerikanske tabloid-presse om hende, men nu er hendes grænse nået - hvorfor vender vi tilbage til.

Krops-spekulationer inspireret af sportens verden

»Budskabet om, at piger ikke er smukke, med mindre de er ekstremt tynde, at de ikke har fortjent opmærksomhed, med mindre de ligner supermodeller eller skuespillere på forsiden af et magasin, er en forestilling, vi alle er gået med på,« fortsætter Aniston, som blandt andet er kendt for sin rolle som Rachel i den populære ungdoms-serie ”Friends” og siden for en række roller i flere romantiske komedier.

»Vi bruger den kulørte presse til at fastholde dette umenneskelige syn på kvinder, udelukkende fokuseret på den fysiske fremtoning, som tabloid-pressen fordrejer til en sports-agtig spekulation. Er hun gravid? Spiser hun for meget? Har hun givet slip? Er hendes ægteskab flosset, når nu kameraet fanger denne fysiske ufuldkommenhed.«

Netop spørgsmålet om graviditet er et, som Aniston med jævne mellemrum bliver bedt om at forholde sig til. Sjældent går der længe, før de amerikanske medier igen mener at erfare, at Hollywood-skuespilleren er gravid, eller måske har en paparazzi-fotograf fanget hende i en dårlig vinkel, der ligeledes har det med at sætte spekulationerne i gang.

Og det er da også netop spekulationerne om hendes graviditet, der har fået bægeret til at flyde over. For de mange ressourcer, som tabloid-pressen har brugt på at forsøge at finde ud af, hvorvidt Aniston faktisk er gravid, viser tydeligt to ting, mener hun.

Afviser graviditet

Først og fremmest hvordan kvinder i dag anses for at være ufuldstændige, hvis de ikke er gift og har fået børn, og desuden det foruroligende i hvordan nogle medier lader den slags historier overskygge sager om »masseskyderier, skovbrande og vigtige politiske beslutninger«, skriver hun.

Jennifer Aniston bruger også gårsdagens klumme til - igen - at slå fast, at hun altså ikke er gravid.

»For god ordens skyld - jeg er ikke gravid. Det, jeg er, er træt. Træt af den sports-agtige kontrol og body shaming, der dagligt finder plads under dække af at være »journalistik«,« skriver hun.

Men måske meget sigende for den amerikanske tabloid-presse, er det da også netop den (relativt lille) del af indlægget, der specifikt omtaler, hvorvidt Jennifer Aniston er gravid, som bliver fremhævet i flere mediers gengivelse af blog-indlægget. Det er for eksempel tilfældet i magasinet Cosmopolitans artikel om indlægget.