Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
JERUSALEM: En kulturel strid om opførelsen af teaterstykker i et nyt kulturcenter på Vestbredden er nu blevet et brændvarmt politisk emne i Israel, hvor også landets premierminister giver sit besyv med.
53 israelske teaterpersonligheder inklusiv skuespillere, dramatikere og instruktører har underskrevet en erklæring om, at de ikke vil optræde i bosættelsen Ariel eller noget andet sted på den anden side af »Den Grønne Linje«, som definerer den besatte Vestbred. Protesten kommer oven på meddelelsen om, at direktørerne for flere af landets ledende teaterkompagnier har planer om at optræde i bosættelsens nye kulturcenter.
Det har fået kultur- og sportsminister, Limor Livnat, fra Likud-partiet på krigsstien med en udtalelse om, at »alle borgere har en ret til at forbruge kultur, hvor som helst de vælger at gøre det«.
I den ophedede debat påpeges det, at de israelske teatre nyder godt af statens kulturstøtte, og at de derfor ikke kan vælge en del af landet fra til deres optræden. Bosætterne har grebet chancen til at sparke ud efter deres traditionelle modstandere i den israelske kulturverden med base i Tel Avivs sekulære og venstreorienterede miljø, mens flere skuespillere de seneste dage i medierne har erklæret, at det er et »samvittighedsspørgsmål« ikke at give næring til den bosættelsespolitik, som de er stærke modstandere af.
»Om det optager os? Vi har ikke talt om andet siden vi stod op i morges,« fortæller en skuespiller i Tel Aviv over telefonen, inden han haster på arbejde.
Advarer mod boykot
Premierminister Benjamin Netanyahu gik i går ind i sagen. Han erklærede, at Israel er udsat for en verdensomspændende »deligitimatiseringskampagne«, der også gælder forsøg på økonomisk, akademisk og kulturel boykot
»Det sidste vi behøver er et boykotforsøg indefra. Jeg ønsker ikke at krænke enhver kunstners ret til at give udtryk for sin egen mening, men vi har ikke brug for at etablere boykotter eller støtte dem på nogen måde,« sagde han ifølge israelske medier ved søndagens traditionelle regeringsmøde.
I forvejen har Israel netop haft en ophidset debat om angiveligt antizionistisk undervisning på flere af landets universiteter. Den lille, højreorienterede Im Tirtzu-gruppe kom i fokus, da den i et brev advarede om, at den overvejer at fraråde donorer at støtte Ben-Gurion Universitetet. Gruppens talsmænd siger, at de fået i dusinvis af klager fra studerende, der læser politisk videnskab. De føler sig »hjernevasket« af undervisernes venstreorienterede propaganda.
Mange i universiteternes lærerstab raser og siger, at de bliver udsat for en politisk motiveret heksejagt, som vil skade landets internationalt berømmede forskning.