Israel bryder tavsheden om fange X

Den australske regering indrømmer at kende til sagen om en australsk Mossad-agent, der døde, mens han sad fængslet i Tel Aviv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel har for første gang bekræftet forlydender om en australsk fange, der har arbejdet for den israelske efterretningstjeneste Mossad, skriver Aljazeera.com.

Regeringen i Tel Aviv brød tavsheden onsdag, efter australske ABC News afslørede identiteten på »fange X«, som en 34-årig mand, der havde opereret under flere forskellige navne blandt andet Ben Zygier, Ben Allen, og Ben Alon.

Efter i første omgang at have benægtet, at man kendte noget som helst om sagen, sagde Australiens udenrigsminister Bob Carr torsdag, at hans regering vidste, at en australsk mand blev tilbageholdt af israelerne i februar 2010.

Australierne fik dog først at vide, at Zygier var blevet tilbageholdt efter hans død i fængslet senere samme år.

Carr fortalte en særlig undersøgelseskomite, at regeringen i Canberra fik meddelelsen om Zygiers fængsling 24. februar 2010, efter han var blevet anholdt på grund af »alvorlige overtrædelser af israelsk national sikkerhedslovgivning«.

Informationerne blev ikke givet direkte til australske diplomater, men kom »i en anden form via andre kanaler«, lyder det fra udenrigsministeriet, der ikke vil offentliggøre ret mange detaljer om forløbet.

Efter klager fra israelske medier har en domstol i Tel Aviv frigivet dele af en hidtil hemmeligholdt tekst, der beskriver, hvordan en unavngiven person med dobbelt statsborgerskab var blevet fængslet i al hemmelighed på grund af sikkerhedshensyn og som senere blev fundet død i sin celle efter det som myndighederne betegner som et selvmord.

Retten i Tel Aviv kunne hverken be- eller afkræfte ABCs oplysninger om, at den døde var 34-årieg Ben Zygier, en australier der flyttede til Israel og blev isolationsfængslet under mistanke for embedsmisbrug, mens han arbejdede som spion for Mossad.

Zygier kom ifølge australske medier fra en prominent jødisk familie i Australien og havde arbejdet som advokat.