Irans kvindelige fodboldfans i oprør

Fodboldstation er forbudt område for Irans kvinder, når mændene er på grønsværen. Men hvorfor fik syriske kvinder så lov til at se herrekampen mellem Iran og Syrien – tilmed uden at dække håret?

Det syriske fodboldlandshold fejrer, at de nu har en billet til VM i Rusland efter 2-2 mod Iran på Azadi stadion i Teheran den 5. september. / AFP PHOTO / ATTA KENARE Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTA KENARE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dobbeltmoral!

Sådan lyder kritikken fra iranske kvinder - men også mænd - efter et højspændt fodboldopgør for nylig mellem Irans og Syriens herrelandshold.

Kritikken går på, at de iranske myndigheder tillod de tilrejsende kvindelige fans fra Syrien at få adgang til Azadi Stadion i den iranske hovedstad Teheran, mens de iranske kvinder med hang til mandefodbold blev forment adgang.

Adgangsforbudet blev hudflettet af flere kvinder på de sociale medier.

»De tillod os ikke på stadion,« skrev den kvindelige iranske fodboldfan Banafshe Jamali på Twitter efter kampen.

»De tog billeder (af os) og truede med at arrestere os,« fortsatte Banafshe Jamali, der var en af de kvinder, der var mødt frem for at overvære kampen live.

Og ikke nok med, at de syriske kvinder fik adgang til stadion. De skulle end ikke bære det i Iran ellers obligatoriske tørklæde.

Selv kommentatoren på statslige iranske tv kunne ikke dy sig.

»Ak, der er ingen kvinder tilstede. Vi håber, at noget vil blive gjort ved det. Det er en skam, da vi kan se (kvindelige) tilskuere fra Syrien og andre lande,« sagde fodboldkommentatoren - temmelig opsigtvækkende i en iransk kontekst - ifølge Radio Free Europes dækning af dramaet.

Amoralsk

Forbudet mod kvinders adgang begrundes af Irans islamiske præstestyre med sikkerhed. Stadions er ikke et sikkert sted for kvinder, og bandeord og andre »amoralske« handlinger fra de mandlige fans kan krænke kvinder. Det samme kan spillernes langt fra kropsdækkende sportstøj.

Og forbudet, der er næsten lige så gammelt som den 38 år gamle islamiske republik, står ikke til at ændre, har Irans Fodboldforbund slået fast, mens landets minister for ungdom og sport, Masoud Soltanifar, efter protesterne har bebudet, at han vil bane vejen for kvinders adgang til sportsbegivenheder på stadions.

Det skriver netmediet al-Monitor, der også gengiver en reaktion fra en fremtrædende religiøs lærd på reformfløjen. Han hedder Mohsen Gharavian og han siger til etnlokalt iransk avis, at regeringen bør arbejde for at lukke kvinderne ind på stadions men tage hensyn til værdier, etikken og sikkerheden.

»Ligesom det lykkedes regeringen at bane vejen for kvindelige tilskuere ved volleyball-kampe, kan det samme ske, når det gælder fodboldkampe,« understreger den religiøst lærde.

Kritisk presse

Dagen efter kampen, der blev spillet den 5.september, skrev en af Irans reformvenlige aviser, Vaghaye Etefaghiyeh, på forsiden, at syriske kvinder, der formåede at komme ind på stadion, var de reelle vindere af kampen.

»Syriske kvinder vandt kampen,« skrev avisen sammen med et billede af en af de syriske kvinder.

En anden efter iranske forhold systemkritisk avis, Bahar, tog afstand fra forbudet under overskriften »Iransk paradoks.«

Selv Shahindokht Mowlaverdi, en kvindelig rådgiver udi borgerlige rettigheder for den moderate præsident Hassan Rouhani kastede sig allerede sammen dag som kampoen ud i et forsvar for sine fodboldinteresserede medsøstre. I et tweet henviste hun til Charteret over Borgelige Rettigheder og fastslog, at »alle borgere har adgang til alle sportsfaciliteter (....)  mens deres iranske og islamiske kultur skal beskyttes.«

Vejen mod VM

Så måske er der et iransk forår på vej for landets kvindelige fodboldfans efter mange listige forsøg på at omgå forbudet i årenes løb. Blandt andet har flere kvindelige fans forsøgt at snige sig ind på stadion forklædt som mænd, og ifølge det halvofficielle iranske nyhedsbureau, ISNA, har hackere for en stund overtaget Azadi stadions hjemmeside for at protestere mod diskriminationen.

Kampen mellem Iran og Syrien - to tætte allierede i det syriske slagtehus - var i øvrigt en afgørende kvalifikationskamp til Verdensmesterskabet i Rusland i 2018. Iran har allerede sikret sig en billet, mens Syrien -  ja, hvem skulle tro, at de krigshærgede syrere overhovedet kunne stille med et landshold. Men det kan de, og med 2-2 i kampen mod Iran er Syrien pludseligt et skridt nærmere VM.

Nu mangler kun en playoff mod Australien,