Hun er ti år, og hun er gravid – nu har amerikansk delstat afvist en abort

For nylig landede en amerikansk højesteretsdom, der tilbageruller retten til fri abort i USA. Nu trækker en opsigtsvækkende nyhed overskrifter verden over. En tiårig pige har fået et afslag, da hun prøvede at få en abort.

Tilbagerulningen af den frie abort i USA har splittet USA – nu vækker historien om en gravid tiårig opsigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Etienne Laurant/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skete fra den ene dag til den anden. Den ene dag kunne kvinder få foretaget en abort overalt i USA, men efter en højesteretsdom skrumpede antallet af stater, hvor dette er muligt.

Hurtigt.

Nu er et tiårigt barn blevet ansigt på historien.

Højesteret omstødte afgørelsen Roe mod Wade fra 1973, som gjorde fri abort i USA til en realitet. Væk er nu retten til fri abort overalt i USA.

Nogle stater stod klar med en ny abortlovgivning, da afgørelsen fra Højesteret landede. I Ohio gik det hurtigt. Blot seks timer efter afgørelsen, ændrede staten lovgivning. Nu forbyder Ohio enhver abort efter seks ugers graviditet.

Og her begynder historien om en tiårig pige, som hurtigt har påkaldt sig opmærksomhed.

Tre dage efter, at Ohio ændrede lovgivning, gik en tiårig pige ind ad døren hos en læge med speciale i børnemishandling.

Hun var gravid.

Afvist

Det har hun været i seks uger og tre dage. Dommen var klar. Hun kunne ikke få en abort i Ohio, det skriver Indianapolis Today.

Ifølge flere internationale medier rejste pigen til nabostaten Indiana, hvor det fortsat er muligt at få foretaget en abort efter 20 ugers graviditet. Dog forholder det sig sådan, at det er forventet, at også Indiana inden for nogle uger tilbageruller muligheden for abort i et ukendt omfang.

Højesteretsdommen har vakt opsigt og opstandelse – ikke mindst i USA, hvor der har været store demonstrationer og oprør.

Dommen har splittet landet, og landet er ved at falde fra hinanden, som Berlingskes udlandsredaktør, Birgitte Borup, for nylig bemærkede i en analyse.

»Amerika befinder sig midt i faldet, og intet tyder på, at vi er tæt på bunden,« skrev hun efter højesteretsdommen.

USAs præsident, Joe Biden, har for nylig meddelt, at han lover at beskytte kvinder, der rejser mellem stater for at få en abort.

»Som justitsministeren også har meddelt, må kvinder bevare den frihed, at de kan rejse til en anden delstat for at få den behandling, de har brug for,« har præsidenten for nylig sagt.