Hong Kong anerkender for første gang lesbisk ægteskab

Hong Kongs appeldomstol har afgjort, at hustruen til en britisk kvinde skal have visum. Det er første gang, at et homoseksuelt par er blevet anerkendt som ægtefolk i Kina.

Arkivfoto. Et lesbisk par er som de første i Hong Kong blevet anerkendt som værende ægtefolk. Fold sammen
Læs mere
Foto: BORIS PEJOVIC EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visum bliver normalt givet til en ægtefælle, der kommer til Hong Kong for at bo med sin kone eller mand, der arbejder i byen. Men da homo-ægteskaber er ulovlige i Kina, blev en lesbisk hustru i første omgang afvist visum. Det skriver BBC.

Kvinden, som i internationale medier bliver kaldt QT, indgik i 2011 registreret partnerskab med sin kæreste gennem syv år i England.

Senere samme år flyttede parret til Hong Kong, hvor den ene af kvinderne havde fået arbejde, men udlændingestyrelsen i Hong Kong afviste at give hustruen visum, da de ikke anerkendte det registrerede partnerskab som gældende.

Siden tog kvinderne sagen i retten og tabte sidste år. Men nu har appeldomstolen altså anerkendt partnerskabet som gældende og afgjort, at myndighederne ikke kan retfærdiggøre den diskrimination, som QT har været udsat for på grund af sin seksualitet.

Diskrimination på baggrund af seksualitet er ligesom homo-ægteskaber nemlig også ulovligt i Kina.

»Tiderne er skiftet og flere og flere er ikke længere villige til bare at acceptere status quo, som det er,« skrev den ledende dommer Andrew Cheung i afgørelsen ifølge CNN.

Afgørelsen, der er den første af sin art, kan betyde øget konkurrenceevne for Hong Kong, fordi homoseksuelle nu ser byen som et muligt sted at flytte til og arbejde i.

»At ekskludere udenlandske arbejderes lovlige ægtefæller gennem et registreret partnerskab, der er lovligt indgået i et andet land, fra at komme til Hong Kong er åbenlyst mostridende med, at samtidigt gerne vil tiltrække arbejdskraft til Hong Kong,« står der videre i afgørelsen.

I juni i år gik 12 førende multinationale banker ind i sagen og gav deres offentlige støtte til QT ved at skrive et indlæg, der forklarede, hvordan afvisningen af homoseksuelle ægtefæller var yderst skadeligt for rekrutteringen af topkandidater i finansverdenen i Hong Kong.

Hong Kongs LGBT forkæmpere ser ligesom bankverdenen også beslutningen som et vigtigt skridt i retningen af accept af homoseksuelle i Kina.

Hong Kongs første offentligt homoseksuelle politiker Ray Chan beskrev afgørelsen som »en stor sejr for homoseksuelle par, der ønsker at flytte til Hong Kong og få visum«.

Kommissionen for Lige Rettigheder greb også momentum og opfordrede regeringen til at ændre loven, anerkende homo-ægteskaber og gøre mere for LGBT-rettigheder.

I Kina er det lovligt at være homoseksuel, men man kan ikke indgå ægteskab. Synet på homoseksuelle er dog stadig meget konservativt, og så sent som i 2001 var homoseksualitet stadig officielt anset som en psykisk sygdom.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien