Hinandens bedste venner

George W. Bush aflagde Vladimir Putin et lynvisit i går - i byen Pusjkin ved Sankt Petersborg. Udadtil virkede mødet mere symbolsk end indholdsrigt - hvad der egentligt blev diskuteret, fortabte sig i komplimenter.

MOSKVA

George W. Bush fik sagt, at Vladimir Putin er en af hans allernærmeste venner.

Vladimir Putin fik sagt, at deres samtale var nyttig og produktiv og foregik i en afslappet atmosfære.

Og de smukke ord passede fornemt ind i omgivelserne; for gårsdagens korte topmøde fandt sted på et af Ruslands fornemmeste slotte: Katarina-paladset i byen Pusjkin 25 kilometer syd for Sankt Petersborg. Her havde kejserinde Katarina den Store sit sommerpalads og stedet kaldes i folkemunde stadig for zarens by, Tsarskoje Selo, selv om byen i dag er omdøbt til Pusjkin, fordi Rusland nationalskjald Aleksandr Pusjkin gik i gymnasiet i byen.

Men hvad skete der ellers under det få timer lange topmøde, udover at præsidenterne udvekslede komplimenter og deres koner Ljudmila og Laura gik tur i paladset?

Tilsyneladende skete der ikke så meget mere - mødet var snarere symbolsk end indholdsrigt.

Der var ikke planlagt underskrivelser af dokumenter eller udmeldinger af principiel karakter.

Arg modstander

Officielt kom Bush forbi for at orientere Putin om NATO-udvidelsen og forsikre ham om, at den ikke var en trussel mod Rusland.

Rusland har tidligere været en arg modstander af optagelsen af særlig de baltiske lande, og Bush ville gerne vise Putin, at han skam bekymrer sig om Ruslands velbefindende. Det skyldes ikke blot veneration for Putin, men også at Bush gerne vil minimere den russiske modstand mod et eventuelt angreb på Irak. Den russiske holdning er, at Irak skal afvæbnes med våbeninspektioner og FN-resolutioner, og ikke med militær magt.

Forud for topmødet gav Bush et interview til den russiske TV-kanal NTV, og her anerkendte han for første gang åbent, at Rusland har økonomiske interesser i den irakiske olieindustri.

»Vi er fuldt på det rene med, at Rusland har økonomiske interesser i Irak, ligesom andre lande har det,« sagde han. I Rusland blev præsidentens ord opfattet som et løfte om, at Rusland kan regne med kompensation, hvis et regimeskifte i Irak bringer de russiske energigiganters lukrative kontrakter i fare.

Én måde, som USA kunne kompensere Rusland på, er ved at forøge olieimporten fra Rusland på bekostning af import fra Mellemøsten. Putin udtalte efter topmødet, at det var værd at bemærke, at størstedelen af terroristerne bag 11. september terrorangrebet i USA kom fra Saudi-Arabien.

I de russiske medier blev hans ord udlagt som et ønske om, at USA i fremtiden vil lade Rusland få Saudi-Arabiens plads i sin olieimport.

Formentlig drøftede præsidenterne også krigen i Tjetjenien. Bush' sikkerhedsrådgiver Condoleeza Rice lod tidligere på ugen forstå, at Bush også ville udtrykke bekymring for den humanitære situation i republikken og de føderale styrkers fremfærd.

Tjetjenien nedtonet

På det korte pressemøde efter topmødet var det dog tydeligt at Bush ikke havde til hensigt at ydmyge Putin med fordømmelser af krigsførelsen. Tværtimod demonstrerede præsidenterne fuld enighed. »En efter en knækker vi dem (terroristerne, red.) - hvor de end gemmer sig,« sagde Bush. »Præsident Bush' tilgang tiltaler mig - sådan skal det gøres,« kvitterede Putin.

Til sidst blev de enige om, at Bush skal komme igen til Sankt Petersborgs 300-års jubilæum i foråret. »Vladimir Putin viser mig hver gang nye værelser, sale, arkitektoniske perler, og det synes jeg godt om,« sagde Bush, før han forlod paladset for at drage til Vilnius, hvor han skal fejre optagelsen af de baltiske lande i NATO.