Her er bookmakernes bud på 2019: Bliver Vestager EU-formand, og skal briterne stemme om Brexit på ny?

Få har så stor interesse i at forudse fremtiden som bookmakere. Berlingske har bedt væddemålsudbyderen Betfair kigge i krystalkuglen for 2019.

Der er længe blevet spekuleret i, om Vestager kunne være et bud til at afløse den mand, hun kindkysser her, EU-Kommissionens nuværende formand Jean-Claude Juncher. Se, hvor sandsynligt det er ifølge bookmakeren Betfair. REUTERS/Yves Herman Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Lad os springe ud i det og kigge på en af de mest dramatiske begivenheder i Europa i året, der gik: Brexit.

Det ligger nu fast, at det britiske parlament skal stemme om den aftale, premierminister Theresa Mays regering har indgået med EU, den 14. januar.

Med et totalt splittet samfund og parlament, er det fuldstændig åbent, hvordan Brexit kommer til at udspille sig i 2019.

Der er lige nu 62 procents sandsynlighed for, at briterne ender med ikke at forlade EU på den planlagte dato, den 29. marts 2019.

En af de muligheder, der nævnes stadig oftere i Brexit-debatten er blandt andet en ny folkeafstemning.

Sandsynligheden for, at der før 2020 kommer en ny folkeafstemning, er 44 procent, lyder det hos Betfair.

Samtidig er der nu 40 procents sandsynlighed for, at en Brexit-skilsmisseaftale mellem Det Europæiske Råd og Storbritannien ender med at blive godkendt før 30. marts 2019.

Tilhængere af Brexit brænder et EU-flag op under en demonstration i London i december. REUTERS/Dylan Martinez Fold sammen
Læs mere
Foto: DYLAN MARTINEZ.

Store dele af Theresa Mays bagland hos de Konservative samt oppositionen kredser om premierministerposten. Det lykkedes May at vinde en mistillidsafstemning i partiet få uger før jul.

Men ifølge Betfair er der 75 procents sandsynlighed for, at Theresa May ikke bliver siddende som premierminister i hele 2019.

Skiftedag i EU-institutionerne

En af de andre store begivenheder i Europa i 2019 er, at der skal skiftes ud i alle EUs institutioner.

Danskerne skal stemme til Europa-Parlamentet den 26. maj. Der skal også findes nye formænd for EU-Kommission og Det Europæiske Råd.

I Bruxelles-boblen dukker et dansk navn op igen og igen som muligt bud på formand for EU-Kommissionen: Margrethe Vestager.

Vestagers navn dukker jævnligt op som en mulig kommende Kommissionsformand. Foto: REUTERS/Yves Herman Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN.

Der er 18 procents sandsynlighed for, at den nuværende konkurrencekommissær og tidligere vicestatsminister for de Radikale kommer til at afløse Jean-Claude Juncker, hedder det.

Den største gruppe i Europa-Parlamentet er i øjeblikket den kristendemokratiske og konservative EPP-gruppe. Der er 88 procents sandsynlighed for, at det også er den største gruppe efter Europa-Parlamentsvalget i maj.

Dermed er der også samtidig mindre sandsynlighed for, at den socialdemokratiske S&D-gruppe får flest mandater i Europa-Parlamentet efter valget i maj: 25 procent.

Skal den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis til at rulle ind i EU på sin motorcykel igen? AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELOS TZORTZINIS.

Man kan også sætte sine penge på et væddemål om den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis. Ministeren, der forlod sin post, fordi han ikke kunne leve med långivernes krav under den græske gældskrise, stiller op til Europa-Parlamentsvalget. Det sker i Tyskland på en europæisk liste, der hedder »European Spring.«

Ifølge Betfair er der 25 procents sandsynlighed for, han bliver valgt.

Kriser på hjemmefronten

Flere store europæiske lande har alvorlige problemer hjemme i deres egne lande her op mod jul.

Der var valg til den svenske Riksdag i september, men det er stadig ikke lykkedes at få en regering på plads. Talmannen for Riksdagen har efter to nedstemninger af mulige statsministre nu set sig tvunget til at mødes med valgmyndigheden om muligt nyvalg.

Den, de andre ikke vil lege med. Ingen af partierne i Riksdagen vil samarbejde med Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna og har derfor siden september været ude af stand til at danne regering. REUTERS/Ints Kalnins Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS.

Der er nu 40 procents sandsynlighed for, at svenskerne skal til valgurnerne igen i 2019.

Italien fik i 2018 en EU-skeptisk regering og har ligget i skænderier med EU-Kommissionen, der ikke vil godkende regeringens budget til en »Folkets Finanslov«, som vil hæve landets tunge statsgæld yderligere.

Der er imidlertid ikke mere end 7 procents sandsynlighed for, at det kan ende med en afstemning om EU-medlemskab i Italien.

Protestbevægelsen De Gule Veste har givet den franske præsident Emmanuel Macron grå hår i hovedet. Foto: Asger Ladefoged/Berlingske/Scanpix.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Demonstranter iført gule veste har hærget Frankrigs gader og gjort livet surt for præsident Emmanuel Macron.

Betfair siger, der er 14 procents sandsynlighed for, at Macron ikke længere er præsident ved udgangen af 2019.

I oktober 2017 holdt Catalonien en afstemning om selvstændighed, der af Spanien blev anset for at være ulovlig, og flere af de catalanske ledere lever stadig i landflygtighed.

Der er 11 procents sandsynlighed for, at der skal afholdes afstemning om catalansk selvstændighed i 2019.

Ifølge tal fra Eurobarometer bakker størstedelen af danskerne op om EU, 75 procent synes ifølge de seneste tal, at EU er en god ting.

Lige nu er der under 4 procents sandsynlighed for, at Danmark holder en afstemning om EU-medlemskab.

Bliver Løkke?

År 2019 bliver også spændende i Danmark. En gang før sommer skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrive valg. Ingen ved endnu, hvornår det bliver.

Lige nu er der 83 procent sandsynlighed for, at Socialdemokraterne får flest mandater efter folketingsvalget.

Alligevel er der 75 procents sandsynlighed for, at Løkke fortsætter som statsminister, som det ser ud nu.

Disse odds er udarbejdet af Betfair før jul, den 20. december.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles