Brexit-topmødet: Ønskekoncert med mislyde og uden nyt repertoire

Seks kriser i store EU-lande gør det svært for EU at hjælpe Theresa May. De Gule Veste, »folkets finanslov«, »slavelov«, trussel om nyvalg i Sverige og en svækket Merkel er blandt de kriser, der stjæler fokus.

EU-topmødet om Brexit var som en ønskekoncert uden et velfungerende orkester – helt i modstrid med da EU i 2008 fejrede Europa-Parlamentets 50 års jubilæum i Strasbourg.  Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN / AFP / scanpix

Forestil dig en ønskekoncert op til jul, hvor publikum ikke kan beslutte sig for, hvilket nummer de vil høre. Orkesteret har heller ikke ligefrem sin bedste dag. For strygerne, fagotterne og basunerne har nemlig så store problemer på hjemmefronten, at de ikke er i stand til at improvisere.

Det er historien om EU-topmødet, der sluttede fredag: Premierminister May ved ikke, hvilke indrømmelser hun skal bede om for at få aftalen igennem i det britiske parlament; og størstedelen af EU-landene har så store indenrigspolitiske problemer, at de reelt ikke er i stand til at indgå i substantielle drøftelser om kreative løsninger.

»Hvad vil du have?«

For topmødet endte uden nogen nye løfter til May. Som Kommissionsformand Jean-Claude Juncker sagde, ville man ikke give briterne »en fornemmelse af, at der kan være nogen form for genforhandling«. Tværtimod ville man nu skrue op for de forberedelser, der ser frem mod den situation, hvor det ikke lykkes for Storbritannien og EU at få en aftale på plads, før briterne vinker farvel 29. marts.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ligefremme tone torsdag nat vakte efterfølgende opsigt i international presse. Han sagde, det var på tide, at briterne selv fandt ud af, hvad de ønsker sig, før de vender tilbage til EU igen. Et »nationalt kompromis« kaldte han det. Det britiske parlament er nødt til at »få gjort deres hjemmearbejde«, lød det fra Løkke, som henviste til, at Folketinget netop fandt et fælles fodslag efter nejet ved folkeafstemningen i 1992.

Men spørgsmålet er, om EU er i stand til at stemme instrumenterne og dermed hjælpe Storbritannien. På sin afsluttende pressekonference understregede May, at hun vil bruge de kommende dage og uger inden afstemningen i det britiske parlament i januar til at opnå yderligere forsikringer fra de øvrige EU-lande. EUs formand, Donald Tusk, påpegede på sin konference, at han ikke har et »mandat til at organisere nye forhandlinger«, men at han er til rådighed

1. Tyskland

»Vi må hjælpe Paul«. Sådan sagde Tysklands kansler Helmut Kohl igen og igen op til Edinburgh-topmødet i 1992, hvor Danmark fik sine fire undtagelser i EU-samarbejdet. Paul var en henvisning til daværende statsminister Poul Schlüter (K).

Hvor Kohl i 1992 efter den danske folkeafstemning havde overskud til at insistere på en kreativ løsning for Danmark, er det langtfra tilfældet for kansler Angela Merkel. Hun har netop afgivet CDU-formandsposten til Annegret Kramp-Karrenbauer (kaldet AKK). Alt fokus i Tyskland er derfor på, hvor længe regeringen kommer til at holde: Giver Merkel selv dirigentstokken videre til AKK, eller vil et historisk dårligt Europa-Parlamentsvalg i maj 2019 få koalitionspartneren, socialdemokraterne, til at forlade regeringen?

På Edinburgh-topmødet i december 1992 fik Danmark de fire undtagelser. Ikke alene fordi daværende statsminister Poul Schlüter vidste, hvad han gik efter. Men også fordi Tysklands kansler, Helmut Kohl, gik i brechen for ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD FOUET / scanpix.

2. Frankrig

Brand i gaderne og rasende demonstranter i De Gule Veste er ikke den bedste forberedelse til et EU-topmøde. For at få bare nogenlunde ro på situationen var en stærkt svækket fransk præsident Emmanuel Macron nødt til at komme med en stribe indrømmelser.

Urolighederne i Paris har rystet Frankrig og præsident Emannuel Macron, der står stærkt svækket tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged / Berlingske / scanpix.

Indrømmelserne, såsom en højere mindsteløn, har øget det franske underskud så meget, at Frankrig nu risikerer sanktioner fra Kommissionen.

På selve topmødet måtte Macron også sande, at han reelt ikke har fået meget ud af sit forsøg på at sætte en ny dagsorden i EU. De fleste af hans ideer er blevet skudt ned eller udvandet, såsom et eurozonebudget. Fra at Macron var det unge friske pust i EU, er han i målingerne op til Europa-Parlamentsvalget pludselig overhalet af Marine Le Pen.

3. Sverige

Det kan være svært at få øje på, hvem i Sverige der skulle kunne finde på kreative Brexit-løsninger. Svenskerne kan ikke engang blive enige om, hvem der skal lede deres eget land, her et kvart år efter at de var til valg. Med et fortsat nej tak til at lade sig støtte af stemmeslugerne Sverigedemokraterna fra alle sider af Rigsdagen er det stadig ikke lykkedes at finde flertal for ny regering.

Jimmie Åkesson, lederen af Sverigesdemokraterna, er stadig ham ingen vil lege med i Sverige. Det risikerer at kaste Sverige ud i nyvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10890 Per Groth/TT / scanpix.

Fredag stemte 200 medlemmer af Riksdagen nej tak til at gøre socialdemokraten Stefan Löfven til statsminister.

Fredag så talman Andreas Norén derfor ingen anden udvej end at holde møde med den svenske valgmyndighed for at se frem mod et muligt nyvalg. En »beklagelig« situation, men,« sagde han, »jeg vurderer, at jeg nu bør tage skridt til at forberede dette.«

4. Italien

Kan det så blive eurozonens tredjestørste økonomi, der tager ansvaret på sig? Næppe.

Der var forsonende toner mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Italiens premierminister Giuseppe Conte onsdag. Men Italien risikerer stadig at blive udsat for sanktioner, da landets underskud er for stort.  Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters / scanpix.

Italien har deres egne problemer med EU. Den stadig relativt nye protestregering i Rom har kæmpet i måneder for at få gennemført sin »folkets finanslov«, der blandt andet indebærer borgerløn. Men altså også en væsentlig forøgelse af landets allerede enorme statsgæld. Derfor har EU-Kommissionen truet med sanktionspisken.

Denne uge virkede det til, at premierminister Giuseppe Conte og Kommissionen nærmede sig hinanden, men det er stadig nok ikke italienerne, der går forrest i Bruxelles.

5. Polen

»Ma-te-usz«, »Ma-te-usz« lød det onsdag i det polske parlament. Premierminister Mateusz Morawiecki fra Lov og Orden-partiet havde vundet en tillidsafstemning – en afstemning, han selv havde udløst for at komme en mistillidsafstemning senere på ugen i forkøbet. Og trods en verserende korruptionsskandale og fremgang til oppositionen ved regionalvalget vandt Morawiecki afstemningen.

Onsdag vandt Polens premierminister Mateusz Morawiecki (nr 2 fra venstre) en tillidsafstemning i det polske afstemning. Nu venter et »supervalgår« med Europa-Parlamentsvalg, parlamentsvalg i 2019 og præsidentvalg i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alik Keplicz / AP / scanpix.

Med sejren har Morawiecki fået lidt arbejdsro, men striden med EU om retsstatens problemer i Polen er langtfra løst. Lige rundt om hjørnet venter også en stribe valg, der bevirker, at Polen vil være fuldt optaget af indenrigspolitik.

6. Ungarn

Store demonstrationer i Ungarns gader er ikke hverdagskost for premierminister Viktor Orbán. Det var imidlertid, hvad han tidligere på ugen blev udsat for, da parlamentet vedtog to omstridte love: Den ene lov, der er blevet betegnet som »slaveloven« og hæver grænsen for, hvor længe en arbejdsgiver kan kræve, at folk arbejder over. Den anden svækker højesterets position og opretter en ny domstol for den offentlige administration.

Ikke mindst svækkelsen af højesteret har på ny udløst international kritik, men i praksis ligger Orbán i ly af Brexit-stormen.

»Slavelov« og en svækkelse af højesteret udløste i løbet af ugen store demonstrationer i Budapest. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER KOHALMI / AFP / scanpix.

Efter topmødet er det nu op til Theresa May at få opbakning til et konkret ønske i Westminster. Det er uhyre usikkert, om det kan ske. Men det er også et åbent spørgsmål, om EU ville være i stand til at indøve et nyt repertoire på så kort tid. Også fordi de reelt ikke ved, om May pludselig alligevel beder om et andet nummer.