Kys og kram var der nok af til Theresa May på EU-topmøde – men det kan hun ikke bruge i London

Trods mange gode viljer må den britiske premierminister, Theresa May, rejse hjem fra Bruxelles uden nye løsninger. EU-landene opfordrer torsdag nat det britiske parlament til at nå et »nationalt kompromis«.

Den britiske premierminister blev modtaget med store kram i Bruxelles, efter at hun havde vundet urafstemningen onsdag aften i London. Reelt fik hun dog ikke nye indrømmelser med hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix

Der var kys, kram og flotte ord, da premierminister Theresa May ankom til Bruxelles torsdag eftermiddag. Trods endnu et topmøde om Brexit var kaos undgået, og May var dukket op efter den spinkle sejr om hendes lederskab ved en urafstemning i London onsdag.

Ifølge Hollands premierminister, Mark Rutte, er May en »stor leder«. »Jeg beundrer hendes vedholdenhed og ukuelighed,« sagde han.

Lettelsen fik dog ikke EUs stats- og regeringschefer til at trække en kanin op af hatten. Tværtimod.

Allerede inden topmødet gik i gang, havde blandt andre Tysklands kansler, Angela Merkel, gjort det klart, at Theresa May ikke kunne opnå en genforhandling af skilsmisseaftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/AFP/Ritzau Scanpix.

Allerede inden Theresa May torsdag aften fik mulighed for at fremlægge sine ønsker over for kollegerne, gjorde alle det krystalklart, at de ikke var villige til at genåbne den aftale, Theresa Mays regering og EU har indgået om skilsmissen for mindre end tre uger siden.

Tysklands kansler, Angela Merkel, slog fast, at hun ikke kunne se, »hvordan vi nu kan ændre skilsmisseaftalen«.

Inden afrejsen havde den tyske Forbundsdag vedtaget en større plan B i det tilfælde, at det slet ikke lykkes EU og Storbritannien at blive enige om en aftale – en såkaldt »no deal«.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Kroatiens premierminister, Andrej Plenkovic (th.), krammer Theresa May efter feberredningen i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka van de Wouw/Ritzau Scanpix.

May dæmpede selv forventningerne

Forinden havde Theresa May dog læst skriften på væggen og gik således ikke efter »et gennembrud her og nu«.

I stedet gjaldt det om, at EU så hurtigt som muligt kan »begynde arbejdet med de forsikringer, som er nødvendige«, sagde hun.

Theresa May satser på at opnå en garanti for, at en forsikringsordning for den irske grænse ikke bliver af permanent karakter. Tidligere har hun sagt, at denne skulle være »juridisk bindende«.

I dagene op til topmødet verserede der overvejelser om, at EU-landene skulle åbne for, at der skulle afholdes endnu et topmøde i januar, men den mulighed fremgår ikke af topmødeerklæringen.

Som tegn på, at EUs stats- og regeringschefer nu for alvor frygter en »no deal«, slår konklusionerne fast, at man skal intensivere forberedelserne af, at man kan ende uden en aftale.

Gør jeres hjemmearbejde

På pressekonferencen gav kommissionsformand Jean-Claude Juncker udtryk for de øvrige EU-landes frustration.

»Fru May kæmper hårdt og modigt, men vi har endnu ikke set resultater. Vi vil ikke give Storbritannien en fornemmelse af, at der kan være nogen form for genforhandling. Vi kan tilføje nogle præciseringer, men der vil ikke komme en genforhandling,« sagde han.

Juncker opfordrede også May til at fortælle EU, hvad det egentlig er, briterne vil have.

»Vi befinder os ofte i en tåget, ukonkret debat, og det er på tide, at vi opnår klarhed,« sagde kommissionsformanden.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V)

»Der er brug for, at man får gjort noget hjemmearbejde i det britiske parlament.«


Samme toner lød fra den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

»Der er brug for, at man får gjort noget hjemmearbejde i det britiske parlament,« sagde han.

Konkret opfordrede statsministeren til at lære af de danske erfaringer efter nejet ved folkeafstemningen i 1992 til Maastricht-traktaten, hvor Folketingets partier indgik det »nationale kompromis«.

EU-topmødet fortsætter fredag, men her er Brexit ikke officielt på dagsordenen.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland

Eva Jung er Berlingskes EU-korrespondent