Budskabet fra Sveriges halvårlige meningsmåling: Så lad os da få en rød regering

Efter 87 dage uden en ny regering smuldrer blå blok, mens rød blok går frem. Imens har fungerende statsminister Stefan Löfven endnu engang fået udsat en deadline for at præsentere mulighederne for en ny socialdemokratisk ledet regering.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og Centerpartiets Annie Lööf er hovedpersoner i den politiske krise i Sverige, hvor der nu er gået 87 dage siden valget, uden at der er blevet udpeget en ny regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Så lad os da få den regering! Men lad være med at føre alt for borgerlig politik, selv om en ny rød regering i Sverige er afhængig af støtte fra de to liberale partier.

Sådan kan man udlægge resultatet af den store halvårlige meningsmåling fra Sveriges Statistik (SCB), der blev offentliggjort mandag.

Socialdemokraterna står til en fin fremgang på to procentpoint i forhold til valget, mens blå blok står til en lussing. For Stefan Löfven, statsminister for Sveriges nuværende forretningsministerium, var meningsmålingen et positivt løft. Han fik tirsdag forlænget en deadline fra onsdag til fredag, før han skal præsentere konkrete fremskridt i sine regeringsforhandlinger for den svenske riksdags formand. Men samtidig blev han hårdt angrebet af Centerpartiet, som han nu skal forhandle med.

Skamløst tilbud

»Socialdemokraterna er kommet med et skamløst tilbud, når det gælder en række af de politiske krav, som Centerpartiet har fremført,« lyder det fra det liberale partis leder Annie Lööf i et debatindlæg i Aftonbladet.

»Hvis det er det endelige svar, vil Centerpartiet stemme nej til Stefan Löfven. Alligevel er vi parate til at tage ansvar og give S en sidste chance.«

På en efterfølgende pressekonference sagde Löfven, at han havde givet et »seriøst tilbud«, og han valgte at fokusere på, at der nu er tale om konkrete forhandlinger:

»Nu er der forhandlinger, som ikke bliver offentlige. Vi vil anstrenge os for at få dem i mål.«

Annie Lööfs overvejelser om at sprænge den borgerlige alliance vækker stærke følelser og har ført til en lang række bitre og sarkastiske udfald på sociale medier.

Med SCBs meningsmåling, der regnes for et af de bedste politiske pejlemærker i Sverige, kan Löfven øge presset på Centerpartiet og Liberalerna. De har erklæret sig parat til at bryde med blå blok, hvis Löfven vil opfylde krav om at gennemføre en liberal agenda.

Tre måneder uden ny regering

De fire partier i den hidtidige borgerlige alliance står til samlet at gå næsten tre procentpoint tilbage i meningsmålingen. Den rød-grønne blok står til 42,9 procentpoint mod blå bloks 37,5. Det giver et skel på 5,4 procentpoint i forhold til kun 0,5 procent i selve valgresultatet 9. september.

Mest overraskende er det, at Kristdemokraterna står til en klar tilbagegang. I nylige popularitetsmålinger er partiets leder, Ebba Bush Thor, ellers buldret frem. Samtidig er det markant, at det tilsyneladende kun er få af de utilfredse borgerlige vælgere, der i stedet vil hoppe over til Sverigedemokraterna.

Partiet har som det eneste ikke været indbudt til noget som helst, og partileder Jimmie Åkesson har forudsagt, at et eventuelt nyvalg i utide vil give Sverigedemokraterna endnu et markant løft. Meningsmålingen forudsiger kun en marginal stigning på 0,8 procentpoint.

Men især for Liberalerna er meningsmålingen ubehagelig læsning. Partiet står til kun 0,3 procentpoint over den svenske riksdags spærregrænse på fire procentpoint. En grænse, som det trængte Miljøpartiet i øvrigt lige nøjagtigt rammer.

Men SCB-målingen bekræfter først og fremmest indtrykket af, at det borgerlige regeringsalternativ har forpasset chancen for at danne regering. Löfven har derimod heller ikke for alvor en regering i syne endnu. Dramaet fortsætter – onsdag på 87. dag siden valget.