Sveriges blå blok slår sprækker inden afgørende afstemning

Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, er parat til at bringe et bud på en ny regering til afstemning i den svenske riksdag, men det er en skæbnetime uden sikkerhedsnet. Den borgerlige alliance har slået alvorlige sprækker.

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, og Kristdemokraternas leder, Ebba Busch Thor, er parat til at sætte et borgerligt regeringsbud til afstemning i den svenske riksdag, men de to liberale partier er på nippet til at hoppe helt ud af den borgerlige alliance, og så er flertallet væk, selv hvis Sverigedemokraterna vil agere støtteparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På onsdag er det alvor i Sverige. Den nye svenske riksdag skal stemme om en ny svensk regering under ledelse af Moderaternas partileder, Ulf Kristersson. De færreste tror på, at det endelig vil føre til, at Sverige får en ny regering. Tværtimod kan svenskerne komme til at opleve den sælsomme situation, at Kristerssons regeringsforslag bliver stemt ned af de to liberale partier, som i den borgerlige »Alliansen« gik til valg på at danne en regering sammen med Moderaterne.

Centerpartiet og Liberalerna har brugt den seneste uges regeringsforhandlinger til at skyde Kristerssons regeringsplaner ned, fordi hans regering vil bygge på støtte fra Sverigedemokraterna. Derimod vil han måske få støtte i onsdagens afstemning i Riksdagen fra det indvandrerkritiske parti, som Kristersson nægter at forhandle med endsige blot tale med. Men hans egen blå blok har slået alvorlige sprækker. Det hjælper ikke, at Kristersson peger på, at de fire partier i den borgerlige alliance i det store hele er enige om den politik, der bør føres. Det handler om værdier.

»9. November. Krystalnatten 1938. Berlinmurens fald 1989. Europas mørkeste og lyseste stund. Liberalisme mod ekstremisme,« lød det fredag på Twitter fra Liberalernas partileder, Jan Björklund.

Nogle timer forinden havde Björklund på Twitter henvist til, at Sverigedemokraternas »chefideolog«, Mattias Karlsson, havde stillet et krav om konkrete initiativer for at begrænse asylsøgeres indvandring til Sverige som »et ultimativt krav« for at støtte en kommende regering.

»Ultimatum nr. 1. Og regeringen er ikke engang blevet dannet,« lød den liberale partiformand Björklunds syrlige kommentar.

Blå blok har fået alvorlige sprækker

Hvis et regeringsforslag bliver stemt ned i Riksdagen, vil det  være første gang, det sker i svensk politik. Det er samtidig endnu et tegn på, at Sveriges blå blok truer med at falde sammen og i sidste ende kan bane vejen en regering, som Socialdemokraterna leder eller som minimum fortsat sidder med i og får afgørende indflydelse på.

Det vil samtidig være det endelige farvel til Kristerssons statsministerdrømme. Han gjorde op til weekenden et nyt forsøg på at holde fast i det borgerlige samarbejde.

»De alliancepartier, der kan og vil, danner nu en regering og vil have et nært samarbejde med det eller de partier, der vælger at stå udenfor. Jeg ser helst, at alle »Alliansens« fire partier er med. Ellers så mange som muligt,« erklærede han i et debatindlæg i Svenska Dagbladet og på Moderaternas egen hjemmeside.

Allerede mandag skal Kristersson have sit forslag til en regering på plads for at kunne præsentere det til den svenske riksdags formand, talmannen, Andreas Norlén, som har det overordnede ansvar for regeringsforhandlingerne. Men i sit debatindlæg erkender Kristersson, at det hidtil kun har været Kristdemokraterna, som har meddelt, at de vil deltage i hans regeringsforslag.

Reelt er regeringsafstemningen i Riksdagen et desperat skud i blinde fra en partileder, som har mistet fodfæstet, konstaterer flere politiske iagttagere i Sverige. Kristersson anførte lige efter valget 9. september mistillidsafstemningen mod den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, og hans rød-grønne regering sammen med Miljöpartiet. Men Kristersson havde ikke selv et regeringsalternativ på plads, og derfor er Sverige blevet kastet ud i et politisk spil uden fortilfælde, mens den tidligere regering er fortsat på ubestemt tid som et forretningsministerium.

40 års borgerligt samarbejde står på spil

Den opgivende tone i den åbne appel til de to øvrige partier, Liberalerna og Centerpartiet, blev understreget, da Kristersson i et interview med Dagens Nyheter advarede om, at det er »40 års arbejde« for et borgerligt samarbejde, som står på spil ved onsdagens afstemning.

Kristersson har desuden slået på, at de borgerlige partier i nyere tid »aldrig har været mere enige« i de konkrete politiske spørgsmål. En sammenligning af partierne i Svenska Dagbladet giver ham ret i, at partierne har nærmet sig hinanden i deres økonomiske politik. Professor i statskundskab ved Stockholms universitet Tommy Möller siger til avisen, at der ikke er nogen politiske forskelle, som skulle blokere for et samarbejde – »ud over muligvis migrationspolitikken«.

Det er så også den djævelske detalje. Både Liberalernas og Centerpartiets partiledere lovede i valgkampen højt og helligt deres vælgere, at de ville holde Sverigedemokraterna uden for politisk indflydelse. Som man allerede har set det, forbereder Sverigedemokraterna sig netop på at vise deres vælgere, at de får indflydelse på en ny borgerlig regerings indvandrerpolitik.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet har gjort deres for at bore i den borgerlige splittelse og gøre Kristerssons skæbnetime på onsdag endnu mere skæbnesvanger. Begge partier har stillet sig positive over for, at Centerpartiets leder, Annie Lööf, kunne få opgaven med at undersøge regeringsmulighederne, hvis onsdagens afstemning ikke fører til en ny regering.

Riksdagen kan gennemføre i alt fire afstemninger om mulige regeringer, før der automatisk bliver udskrevet nyvalg. Og måske har Lööf med de udsigter ikke så travlt som Kristersson.