Han var en superstjerne i USA, men mistede alt: Nu kan O.J. Simpsons skæbne blive afgjort

Den nu 70-årige O. J. Simpson forsøgte for fire år siden forgæves at blive løsladt fra sin dom på 33 års fængsel. Torsdag sidder han igen i retten foran en jury af dommere med samme formål. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

O. J. Simpson – eller Orenthal James Simpson, som han rettelig hedder - var feteret og beundret, som kun en superstjerne i amerikansk fodbold kan være det.

Men hans fald fra tinderne blev lige så voldsom og brat, som hans karriere havde haft en lodret opadgående kurve, hvor han først blev kendt som NFL-ikon og derefter som skuespiller.

Torsdag kan hans skæbne for fremtiden blive afgjort, skriver Daily Mail. Det sker, når en jury bestående af flere juridiske dommere skal tage stilling til hans appel om prøveløsladelse for en afsoning af 33 års fængsel. En dom han fik i 2008 for at have begået væbnet røveri og kidnapning.

O. J. Simpson, i dag 70 år og stadig en af USA's mest kontroversielle skikkelser, blev tilbage i 1995 i første omgang frikendt for at stå bag et grusomt og blodigt dobbeltdrab på sin ekskone Nicole Simpson og hendes ven Ronald Goldman, da Simpson dengang stod igennem en tv-transmitteret marathon-seance af en retssag med statsanklageren som opponent.

Men to år senere, i 1997, blev han ved civilretten i Santa Monica alligevel dømt erstatningsansvarlig for svimlende 33,5 millioner dollars for drabene, fordi civilretten i modsætning til den statslige ret fandt ham skyldig som dobbeltmorder.

Artiklen fortætter under billedet

O.J. Simpson. Billedet her er fra den 14. november 2007.   Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW GOMBERT (arkiv). .

Siden er den fallerede stjerne dømt for røveri og kidnapning og har fra 2008 afsonet sin dom på 33 års fængsel som fange nummer 1027820 i Lovelock Correctional Center i Nevada.

Hans tidligere appeller om prøveløsladelse er blevet afvist, men på grund af sin alder og sin angiveligt gode opførsel bag tremmerne i Lovelock-fængslet, hvor han er fast deltager i bønnemøder og desuden er fangernes talsmand, skulle der denne gang være en chance for, at en af USA's største sportshelte – siden forhadt som få - nu kommer ud i friheden.

O. J. Simpsons nære ven Tom Scotto siger til tv-talkshowet Good Morning America, at Simpson vil holde lav profil og være ydmyg, når juryen – igen for rullende kameraer – torsdag skal tage stilling til, hvorvidt han kan blive løsladt eller fortsat skal afsone.

»Det eneste, han ønsker, er et stille og roligt liv med sine børn og muligheden for at spille golf,« siger Tom Scotto i interviewet.

Artiklen fortætter under billedet

Fred Goldman, far til offeret Ronald Goldman, og hans datter. Fold sammen
Læs mere
Foto: MYUNG J. CHUN.

Den tidligere NFL-stjerne blev idømt den lange fængselsstraf på 33 år bag tremmer, fordi han sammen med flere medsammensvorne i 2007 brød ind på et hotelværelse i Las Vegas og begik røveri med brug af trusler med skarpladte våben.

Formålet med den voldsomme aktion var at hente flere samleobjekter fra Simpsons fodboldkarriere tilbage. Ting, som han mente fortsat tilhørte ham, selv om de i mellemtiden havde skiftet ejermand, forklarede han senere i retten.