Gå så i seng! Hjerneforskere advarer om søvnmangel som ny sundhedskrise

Amerikanske forskere mener, at søvnmangel bør tages lige så alvorligt som svær overvægt. Forbrugernes frygt for at sove for lidt kan udvikle sig til en stor industri.

I 1942 plejede en gennemsnitlig amerikaner at sove omtrent otte timer hver nat. I dag er der barberet en time af det gennemsnit.

Hjerneforskere har længe advaret om, at søvnmangel er farlig. Og i disse år udkommer den ene videnskabelige undersøgelse efter den anden, som sætter to streger under, hvor farligt søvnmangel er.

Et stigende antal amerikanske søvnforskere advarer nu om, at søvnmangel er ved at udvikle sig til en sundhedskrise, der bør få samme opmærksomhed som svær overvægt. Det skriver Washington Post.

Et nyt fokusområde blandt forskerne er den direkte sammenhæng mellem søvnmangel og alzheimers. Nye undersøgelser viser, at bare én nat med for lidt søvn øger mængden af de proteiner i hjernen, der kan forårsage alzheimers.

En anden undersøgelse viser, at tre-femårige børn som springer over middagsluren, har dårligere hukommelse. Undersøgelsen slår fast, at de er dårligere til at spille vendespil end børn i samme aldersgruppe, der sover midt på dagen.

Forskerne anbefaler, at voksne sover mindst syv timer hver nat. Selv søvnunderskud i små mængder kan føre til, at man føler sig mere ensom og socialt isoleret, viser en anden undersøgelse.

»Det plejede at være populært at sige, »jeg sover, når jeg dør«. Det ironiske er bare, at man måske når dertil tidligere, hvis man ikke sover nok,« siger søvnforskeren Daniel Buysse fra University of Pittsburgh til Washington Post.

Det er især computere, tablets og mobiltelefoner, der stjæler den vigtige søvntid. Og søvnforskerne oplever, at det er svært at overbevise folk, om at søvn bør prioriteres over skærmtid.

»Vi konkurrerer mod interesser, der har penge i ryggen. Teknologi og spil og alt det. Det er så vanedanende og så svært at konkurrere med,« siger en anden søvnforsker, Orfeu Buxton, til avisen.

Ifølge Washington Post vil USA de kommende generationer opleve, at nervøsiteten for søvnmangel skaber en lukrativ industri. USAs Nationale Søvnforening vil i marts holde en stor messe, hvor titusindvis af mennesker forventes at møde op for at købe og se nærmere på særlige madrasser, søvnure og lamper, der skal forbedre søvnkvaliteten.