Fransk minister vil bygge bolværk mod USA's Iran-sanktioner

Der er behov for finansielle institutioner i EU, som kan beskytte virksomheders handel i Iran, siger Frankrig.

Den franske finansminister Bruno Le Maire Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN

De fleste franske virksomheder, som trods USA's sanktioner ønsker at afsætte varer i Iran, vil være forhindret i det, da ingen EU-institutioner beskytter dem, siger den franske finansminister, Bruno Le Maire, til BFM TV.

Ministeren siger, at den franske regering vil arbejde på at etablere sådanne europæiske institutioner.

Disse virksomheder vil ifølge Le Maire »ikke kunne blive i Iran, da de har brug for betaling for de produkter, som de leverer eller bruger til produktion i Iran«.

Disse virksomheder »kan ikke modtage betaling, da der ikke findes en suveræn og uafhængig finansiel institution i Europa«, som kan beskytte dem, uddyber ministeren.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte i maj, at USA ikke længere vil være del af den internationale atomaftale med Iran.

Aftalen skulle sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Omvendt var løftet fra modparten - de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, Tyskland og EU - at sanktioner mod Iran skulle lettes.

Men den solide aftale fra 2015 hænger tre år senere i laser, selv om de øvrige aftaleparter har forsøgt at holde fast i den.

»Vores prioritet er at opbygge uafhængige og suveræne, finansielle institutioner i EU, som kan åbne finansielle kanaler mellem Frankrig, Italien, Tyskland, Spanien og andre lande på kloden,« siger Le Maire.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har forsøgt at redde Iran-aftalen med et besøg hos Trump i Washington.

Macrons oplæg til et kompromis blev afvist af Trump, som under hele sin regeringsperiode har været skarp kritiker af aftalen med Iran.

/ritzau/AFP