»Frankrig er vågnet op i sorg, men også med større sammenhold«

De franske aviser bringer sorte forsider efter onsdagens terrorangreb mod det satiriske magasin Charlie Hebdo, fortæller Berlingskes udsendte i Paris. Det er national sørgedag, mens politiet fortsat jagter gerningsmændene.

Det franske flag på halv i Paris torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: »Det er et Frankrig i sorg, der vågner op dagen derpå. Der er national sørgedag, og samtidig med sorgen og vreden er det et Frankrig, der rykker sammen.«

Sådan lyder meldingen fra Berlingskes udsendte i Paris, Jakob Ussing, der har været i den franske hovedstad siden onsdag eftermiddag.

»Når man ser på aviserne her til morgen, er det lige præcis kombinationen af sorg og det faktum, at man er rykket tættere sammen i kampen for ytringsfriheden, der præger dem,« uddyber han.

Avisen Le Parisien skriver »I kan ikke dræbe friheden« med hvidt på en helt sort baggrund. I sin leder skriver avisen, at den eneste måde, man kan besejre terroren på, er ved at stå sammen og aldrig lade dem, der vil friheden og ytringsfriheden til livs, vinde.

Avisen Libération har også en sort forside med hvid skrift, hvor der står »Nous sommes tous Charlie« - »Vi er alle Charlie«, som er et af de centrale budskaber.

»Avisen stod meget nær tegnerne og journalisterne på Charlie Hebdo, som man ser som søstre i ånden. Libération skriver, at man ikke kan slå Charlie Hebdo ihjel. De er måske ramt i hjertet, men deres ånd vil leve videre i os alle sammen,« siger Jakob Ussing.

Avisen Le Figaro advarer om, at friheden kan blive slået ihjel, hvis vi ikke tager os sammen og indser, at det er en krig mellem dem, der vil friheden, og dem, der ikke vil friheden.

»Hovedbudskabet er sådan set ens over hele linjen: Frankrig er i sorg, men så meget desto mere er der behov for at rykke tættere sammen og forsvare de franske frihedsidealer - ikke mindst ytringsfriheden, demokratiet og republikken,« siger Jakob Ussing.

Mens de franske aviser prædiker ytringsfrihed og demokrati, præger sikkerhedssituationen ifølge Berlingskes korrespondent snakken på gaden.

»Folk er både chokerede over, at det kunne lade sig gøre med sikkerhedssituationen omkring Charlie Hebdo, fordi politiet jo var opmærksom på truslen i forvejen. Så mange franskmænd ryster på hovedet og mangler svar på, hvordan det kunne lade sig gøre - og hvorfor man ikke har fået fat i gerningsmændene endnu,« siger Jakob Ussing og uddyber:

»Fokus vil nok skifte fra sorgen til myndighedernes rolle - kunne man have gjort noget anderledes? Og på gaden er folk begyndt at snakke om, hvorvidt det muslimske samfund gør nok for, at de unge mænd ikke skal blive radikaliserede. Og samtidig vil man ikke skære alle muslimer over én kam.«

Onsdagens terrorangreb på Charlie Hebdos kontor har kostet 12 personer livet.