Forstå tegningsagen på et minut

Gennem hele tirsdagen er der sket meget i sagen om Jyllands-Postens satiretegning, som Kinas ambassade nu kræver fjernet. Berlingske giver dig her overblikket over alt fra rasende kinesere på sociale medier, til danske politikere, der ikke vil bøje sig, og kreativ hån af Dannebrog.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget er allerede blevet skrevet og sagt om Jyllands-Postens famøse satiretegning, der pådrog sig Kinas vrede.

Men hvad er egentlig op og ned på hele affæren? Hvorfor reagerer kineserne, som de gør? Og hvad siger de danske politikere?

Berlingske giver dig her overblikket over de seks vigtigste nedslag i tegningsagen.

Satiretegning af coronavirus på det kinesiske flag af Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen i Jyllands-Posten mandag 27. januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

1. Jyllands-Posten trykker tegning – Kina kræver undskyldning

Mandag morgen valgte Jyllands-Posten at trykke en satiretegning af det kinesiske flag, hvori de gule stjerner er erstattet med gule baciller.

Det blev for meget for den kinesiske ambassade i Danmark, der krævede, at Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, trækker tegningen tilbage og kommer med en officiel undskyldning.

Ambassaden mener, som udtrykt i en pressemeddelelse, at tegningen overtræder »den etiske grænse for ytringsfrihed«.

Reaktionen var stor på Jyllands-Postens hjemmeside og profil på Facebook, da satiretegningen blev offentliggjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkiv.

2. Kinesere raser over tegning på sociale medier

Kinesiske brugere af sociale medier var ikke sent ude med at udtrykke deres utilfredshed over tegningen. Natten til tirsdag flød kommentarsporet på Jyllands-Postens hjemmeside således over med vrede kommentarer over tegningen. Og på det enorme kinesiske sociale medie Weibo var Jyllands-Postens satiretegning det emne, som brugerne diskuterede næstmest. Det sociale medie menes at have i nærheden af en halv milliard brugere.

»Det er ikke okay at ydmyge alle kinesere på den her måde!« lyder en gennemgående kommentar fra flere kinesiske brugere på sociale medier.

Jyllands-Postens Jacob Nybroe har efterfølgende sagt, at en undskyldning ikke kommer på tale.

Kristian Thulesen Dahl (DF) opfordrer regeringen til at indkalde den kinesiske ambassadør til en samtale om dennes krav til at få satiretegningen fjernet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix/Arkiv.

3. Danske politikere: Afvis kinesisk pres

Ambassadens ultimatum huer ikke danske politikere, der på tværs af partiskel afviser at efterkomme ambassadens krav.

Således mener både Uffe Elbæk, formand for Alternativet, såvel som Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at Danmark klart skal sige fra over for Kina.

Regeringen har indtil videre ikke været så klar i spyttet, selv om statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag alligevel nåede at understrege fem gange under et møde med pressen, at »i Danmark har vi ytringsfrihed«.

Siden sin konsolidering af magten, har Kinas præsident Xi Jinping gjort alt i verden for at genrejse kommunistpartiets storhed. Derfor skal Kinas aggresive reaktion over for satiretegningen ses som en del af landets ambitioner, skriver Berlingskes asienkorrespondent, Lene Winther. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthony Wallace/AFP/Ritzau Scanpix/Arkiv.

4. Analyse: Kina vil ikke finde sig i ydmygelse

I helikopterperspektiv beskriver Berlingskes asienkorrespondent, Lene Winther, hvordan Kina står lige nu.

Kina er i stigende grad blevet til en stat, der ikke længere vil finde sig i ydmygelser og kritik fra anden side. Og for mange kinesere virker den danske satiretegning som en kritik af regeringens håndtering af en krisesituation, der har kostet mere 100 mennesker livet. Derfor skal man se de stærke reaktioner som en del af den kinesiske stats strategi for at konsolidere sin egen selvopfattelse.

»Når Kina kræver en satiretegning fjernet, er der ikke tale om en kulturel misforståelse. Kineserne ved udmærket godt, at vi har ytringsfrihed og pressefrihed i Danmark. Og hvad det indebærer. Alligevel forsøger man at påvirke, hvad der bliver udgivet, skrevet og sagt om Kina. Går den, så går den,« skriver Lene Winther i dagens analyse.

Dette er blot ét ud af mange omfortolkninger af Dannebrog, som flere internetbrugere i en tilsyneladende organiseret kampagne spreder på de sociale medier. Fold sammen
Læs mere

5. En koordineret kinesisk shitstorm

Imens er flere brugere gået på krigsstien på de sociale medier for at protestere mod satiretegningen. Midlet: hån og latterliggørelse af Dannebrog via flere – og til tider yderst kreative – ændringer af nationalflaget. Helt i tråd med den oprindelige satiretegning.

Alt fra skældsord til billeder af afføring og sammenligninger med Danmarks besættelse 9. april 1940 pryder de mange varianter af Twitter-flagene. Ifølge flere eksperter vidner den hurtige spredning af de mange flag dog om en organiseret indsats fra Kina.

»Der er ikke tvivl om, at denne kampagne er orkestreret fra centralt hold, idet alle profiler skriver det samme og deler de samme billeder. Vi kan ikke udelukke, at de agerer på vegne af staten,« siger Johan Farkas, forsker i manipulation på digitale medier ved Malmø Universitet.

Heidi Wang, kommunalpolitiker og gruppeformand for Liberal Alliance i Københavns Borgerrepræsentation. Hun er en af de danskere, der ikke er imponeret over Jyllands-Postens satiretegning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkiv.

6. Handelskammers rådgiver bakker op om kritik

Det er dog ikke udelukkende på de sociale medier, at man finder kritik af Jyllands-Posten og satiretegningen. Heidi Wang, gruppeformand for Liberal Alliance i Københavns Borgerrepræsentation, er nemlig ikke ligefrem begejstret for hele affæren, da Berlingske taler med hende.

»Jeg synes faktisk, det er uartigt. For den kan misforstås. Jeg er jo dansker, så jeg kan godt forstå det, men for mange kinesere og især for handelskammeret er det altså en latterliggørelse af sygdommen,« fortæller hun blandt andet.

Heidi Wang er ikke hvem som helst. Hun er nemlig også rådgiver for en række kinesiske erhvervsgiganter, som står i spidsen for den skarpe kritik af Jyllands-Postens satiretegning.