Fem spørgsmål til Mette Frederiksen om kinesisk pres på Jyllands-Posten: »Fra regeringens side er der kun at sige, at vi har ytringsfrihed«

Det var en fåmælt statsminister, der tirsdag formiddag svarede på spørgsmål om Kinas krav om, at Jyllands-Posten undskylder en tegning, der henviser til den såkaldte coronavirus.

 
Kina raser over satiretegning fra Jyllands-Posten, som refererer til den frygtede coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har ytringsfrihed i Danmark. Vi har ytringsfrihed i Danmark. Og vi har ytringsfrihed i Danmark.

Det var kort fortalt budskabet, da en fåmælt statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag formiddag mødte pressen foran Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg.

Her blev statsministeren spurgt til det officielle Kinas krav om, at avisen Jyllands-Posten undskylder en tegning bragt i mandagens avis.

I tegningen er de gule stjerner i det kinesiske flag erstattet af gule virusillustrationer med henvisning til den såkaldte coronavirus. Virussen menes at være brudt ud i den kinesiske by Wuhan og har indtil videre taget livet af 106 personer verden over.

Her er de spørgsmål, Mette Frederiksen blev stillet, og de svar, hun gav.

Kina har krævet en undskyldning af Jyllands-Posten, som har bragt en tegning af det kinesiske flag med en virus på. Hvad synes du om det krav?

»Jeg har egentlig ikke andet at sige til det, end at vi har en meget stærk tradition i Danmark ikke alene for ytringsfrihed, men også for satiretegninger, og det kommer vi også til at have i fremtiden. Og det er en velkendt dansk position, og den kommer vi ikke til at ændre på,« sagde Mette Frederiksen.

Så du er uenig med kineserne i, at man kan tillade sig at kræve en undskyldning af et medie?

»Jeg vil bare sige, at fra dansk side og fra regeringens side er der kun at sige, at vi har ytringsfrihed i Danmark – også til at tegne.«

Har du tænkt dig at rette henvendelse til Kina og forklare dem, hvordan ytringsfriheden i Danmark fungerer?

»Jeg tror ikke, der er nogen, der er usikre på, hvordan Danmark fungerer, hvad angår ytringsfriheden.«

Kommer der en officiel tilbagemelding fra regeringen på nogen måde til kineserne? Det er jo en officiel udtalelse fra ambassaden?

»Ja, og det er jo også en officiel udtalelse fra min side nu, at der er ytringsfrihed i Danmark – også til at tegne.«

Kan man ikke godt sige undskyld, uden at man knægter ytringsfriheden?

»Jeg vil slet ikke gå ind i den diskussion. Jeg vil nøjes med at konstatere, at man har ytringsfrihed i Danmark. Det har alle. Og det gælder også til at tegne. Det er i øvrigt også en meget stor del af den danske tradition, at vi gør det.«