Kristian Thulesen Dahl med opfordring til regeringen: Indkald Kina til et møde efter pres på Jyllands-Posten

I kølvandet på Kinas krav om, at Jyllands-Posten skal undskylde for en tegning af det kinesiske flag, slår flere partiledere på Christiansborg fast, at ingen skal knægte ytringsfriheden i Danmark. DF-formand Kristian Thulesen Dahl opfordrer regeringen til at indkalde Kinas ambassadør til en kammeratlig samtale. Og de Konservatives Søren Pape Poulsen mener, at man skal »lade være med at være så nærtagende«.

 
Kina raser over satiretegning fra Jyllands-Posten, som refererer til den frygtede coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det bør regeringen gøre klart over for kineserne.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i kølvandet på, at det officielle Kina har krævet, at Jyllands-Posten undskylder en tegning bragt i mandagens avis.

Tegningen forestiller det kinesiske flag, hvor de karakteristiske gule stjerner er erstattet af gule virusillustrationer. Tegningen henviser til coronavirussen, som menes at være brudt ud i den kinesiske by Wuhan, og som indtil videre har taget livet af 106 personer verden over.

På vej til gruppemøde på Christiansborg tirsdag formiddag slog Kristian Thulesen Dahl fast, at Danmark i hans optik bør svare Kina igen.

»Det er nærmest, som vi kender Kina, desværre, og hver gang synes jeg bare, der er brug for, at vi i samlet flok i klar tale får sagt retur, at man selvfølgelig ikke i Danmark skal blande sig i, om en avis bringer en tegning. Det er en almindelig del af det danske demokrati og folkestyre, at man kan udtrykke sig også på den måde, og det skal vi selvfølgelig stå vagt omkring.«

Kineserne mener, at det er en grænseoverskridende tegning, der gør grin med en tragisk affære, som indtil videre har kostet mange mennesker livet. Kan du forstå den følelse af krænkelse, de måske sidder med efter sådan en tegning?

»Nej, det må de jo gerne mene. Det er jo en del af vores samfund og vores kultur, at man godt må føle, at noget går over stregen, og så må man jo skrive et læserbrev eller en kronik i Jyllands-Posten,« sagde DF-formanden:

»Men det er jo den måde, vi gør det på. Ikke ved at man fra statens side skal ind og censurere Jyllands-Posten.«

Så du betragter her som en overreaktion fra kinesernes side?

»Ja, i hvert fald en manglende forståelse for, hvordan vi gør tingene i Danmark. Og der synes jeg også, at det er en del af det danske udenrigsministeriums opgave, at man servicerer kineserne med viden om, hvordan det foregår i Danmark.«

Mette Frederiksen: »Der er ytringsfrihed i Danmark«

Det er den kinesiske ambassade i Danmark, der har krævet, at Jyllands-Posten undskylder for tegningen, fordi avisen ifølge kineserne har »overtrådt den nedre grænse for det civiliserede samfund og den etiske grænse for ytringsfrihed«.

Bør regeringen indkalde Kinas ambassadør til et møde?

»Ja, jeg synes i hvert fald, at regeringen – og udenrigsministeren kunne jo passende gøre det – fortæller den kinesiske ambassade, hvordan forholdene er i Danmark. De er nok bekendt med det, men bare sådan for en god ordens skyld, så det i hvert fald ikke har været uimodsagt,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

Mener du, at statsministeren skal træde ind i den her sag og sige klart: »Det her er over grænsen for, hvad man gør i et dansk demokrati?«

»Ja, enten statsministeren, eller også kan hun lade sin udenrigsminister gøre det. Det er ikke så afgørende for mig, om det er den ene eller den anden minister. Men jeg synes da, at det er på sin plads, at regeringen også sådan officielt fra dansk side siger, at det er ikke noget, vi i Danmark blander os i. Der må medierne have lov til at gøre det, de gør, inden for de lovgivningsmæssige rammer, der er,« sagde Dansk Folkepartis formand:

»Og hvis man så i øvrigt ønsker at tage til genmæle over for det, fordi man synes, det går for vidt, må man skrive om det i avisen eller ytre sig. Det har de jo selvfølgelig også lov til.«

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev også spurgt til Kinas reaktion på tegningen, da hun to etager under var på vej til gruppemøde i Socialdemokratiet.

Har du tænkt dig at rette henvendelse til Kina og forklare dem, hvordan ytringsfriheden i Danmark fungerer?

»Jeg tror ikke, der er nogen, der er usikre på, hvordan Danmark fungerer, hvad angår ytringsfriheden,« lød statsministerens svar.

Kommer der på nogen måde en officiel tilbagemelding fra regeringen til kineserne? Det er jo en officiel udtalelse fra ambassaden?

»Ja, og det er jo også en officiel udtalelse fra min side nu, at der er ytringsfrihed i Danmark – også til at tegne.«

»Det må Jyllands-Posten selv ligge og rode med«

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, var ligesom Mette Frederiksen noget fåmælt i sin reaktion på, at kineserne kræver en undskyldning fra Jyllands-Posten.

»Der har Kina lige såvel som Jyllands-Posten ytringsfrihed, så man kan jo sige, tegne og mene, hvad man vil. Og det kan Jyllands-Posten også. Sådan er det,« sagde han umiddelbart inden Venstres gruppemøde.

Så du synes ikke, man skal foretage sig noget som helst fra Jyllands-Postens side?

»Jeg synes, at jeg er varm tilhænger af, at i Danmark har vi ytringsfrihed. Man kan sige, hvad man vil, man kan tegne, hvad man vil, man kan mene, hvad man vil, inden for lovens rammer, og sådan skal det være. Og engang imellem kan man godt føle sig lidt stødt på manchetterne – det kender jeg selv til – når man synes, at nogle ting bliver lavet på en måde, man ikke bryder sig om. Der må man tælle til ti, og så går det over.«

Jakob Ellemann-Jensen vil »simpelthen ikke« gøre sig til dommer over, hvorvidt coronavirussen er for alvorlig en sag til, at en avis kan bringe en tegning af den.

»Det må Jyllands-Posten selv ligge og rode med. Man må tegne, skrive, mene, hvad man vil. I Danmark har vi ytringsfrihed.«

Hvad tænker du egentlig om tegningen? Er den grænseoverskridende – den forholder sig til Kina i en situation, hvor der er mange, der har mistet livet?

»Jeg er simpelthen ikke kunstkritiker, så det forholder jeg mig ikke til. Det er en dybt alvorlig situation, og jeg kan godt forstå, at man i Kina er meget opmærksom på, hvordan omverdenen reagerer på det her. Det er en alvorlig situation, man står i, og der kan det være vanskeligt at forstå den tradition, vi har for satire i Danmark, men sådan er det, og sådan skal det være,« sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Pape: Lad være med at være så nærtagende

Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, har afvist at undskylde over for Kina.

Fra oppositionens tredjestørste parti, de Konservative, lød det fra formand Søren Pape Poulsen, at det er fuldkommen op til chefredaktøren selv, hvorvidt han vil undskylde eller ej.

»Det skal han jo afgøre. Jeg synes ikke, at Jyllands-Posten har noget at undskylde for. Men det er lige præcis hele humlen i det her, at det skal jeg som politiker ikke blande mig i. Det skal Jyllands-Posten afgøre med sig selv,« sagde han:

»Det her er fuldstændig parallelt til Muhammed-krisen. Vi har ytringsfrihed i det her land, man må tænke, og man må tegne det, man har lyst til, og så skal man bare lade være med at være så nærtagende.«

Frygter du, at det her kan udvikle sig ligesom Muhammed-krisen?

»Det håber jeg sandelig ikke. Men altså, det er en tegning. Og vi politikere skal ikke forholde os til, hvordan den tegning er,« sagde Pape:

»Men altså, prøv lige at kigge danske satiretegninger igennem hver eneste dag. De gør ondt nogle gange. Og nogle gange synes man bare, at de går langt. Men sådan er det. Vi har ytringsfrihed. Vi skal stå på ytringsfrihedens side. Hvis vi først begynder at skære skiver af den, er det, at vi får problemerne.«

Der er mange mennesker, der er døde af den her virus. Kunne Jyllands-Posten ikke bare have sagt, at de beklager, hvis Kina føler sig krænket af tegningen?

»For mig er det her ikke indhold. For mig handler det om, at vi har presse- og ytringsfrihed i det her land. Og så må Jyllands-Posten gøre op med sig selv, om de synes, der er noget, man skal sige undskyld for eller ikke undskyld for. Jeg synes ikke, de skal undskylde for det.«

Søren Pape Poulsen vil til gengæld ikke blande sig i, om regeringen bør indkalde Kinas ambassadør til en samtale:

»Det er regeringen, der fører udenrigspolitikken.«