Millioner af kinesere raser mod Jyllands-Posten: »Det er ikke okay at ydmyge alle kinesere på den her måde!«

En satiretegning af Kinas flag i Jyllands-Posten, der henviser til coronavirussen i Kina, har skabt stor furore på det sociale medie Weibo.

 
Kina raser over satiretegning fra Jyllands-Posten, som refererer til den frygtede coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På det enorme kinesiske sociale medie Weibo er Jyllands-Postens satiretegning af det kinesiske flag i dag det emne, som brugerne diskuterer næstmest.

Det sociale medie menes at have i nærheden af en halv milliard brugere.

Emnet »Dansk medie trykker fornærmende tegning om Kina« har fået flere end fire millioner interaktioner og kommentarer. Det bliver kun overgået af brugernes diskussion om coronavirussen.

Jyllands-Postens tegning viser det røde kinesiske flag, hvor de gule stjerner er blevet erstattet af gule virusillustrationer. Tegningen fik mandag den kinesiske ambassade i Danmark til at udsende en udtalelse, hvor man tager kraftigt afstand fra tegningen og opfordrer Jyllands-Posten til at give en offentlig undskyldning.

Tegningen lader også til at have gjort mange kinesere vrede. På Jyllands-Postens hjemmeside har brugere skrevet mere end 300 kommentarer. Mange af kommentarerne lader til at komme fra kinesiske brugere.

»Læger og sygeplejersker kæmper mod den her virus dag og nat. Hele byen er blevet lukket af for ikke at sprede virussen til andre (...) Ingen har ønsket, at det her skulle ske, men nu er det sket. Vi sætter pris på al den hjælp, vi kan få, eller på varme tanker. Det er helt okay at vælge, om man vil hjælpe eller ej, men det er ikke okay at ydmyge alle kinesere på den her måde!« står der i den mest populære af kommentarerne til Jyllands-Postens artikel.

Den dødelige coronavirus menes at være brudt ud i den kinesiske by Wuhan. Den har indtil videre taget livet af 106 personer verden over og har smittet mindst 4.500 personer i en lang række lande.

Mens både infektionstallet og dødstallet er stigende, ser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med stor alvor på sagen. Kinesiske myndigheder har opfordret alle, der mistænker, at de har symptomer, til at blive inden døre i mindst to uger.

Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, afviser over for Berlingske, at avisen kommer til at undskylde for tegningen.

»Det kommer ikke til at ske,« siger han til Berlingske:

»Det er kombinationen af en farve og symbolet for en coronavirus. Der er ikke nogen kommentar til en aktuel begivenhed. Det er ikke Kinas skyld. At bruge et flag til at fortælle en historie er noget, vi gør næsten hver dag. Den er ikke engang morsom, og for at være ærlig er det ikke vores bedste tegning, men den er bestemt heller ikke stødende.«