Danske politikere: JP skal afvise Kinas krav om undskyldning

Flere danske politikere bakker op om Jyllands-Posten, efter at Kina har krævet undskyldning for satiretegning.

 
Kina raser over satiretegning fra Jyllands-Posten, som refererer til den frygtede coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas ambassade i Danmark har bedt Jyllands-Posten om en undskyldning, efter at avisen har bragt en satiretegning af det kinesiske flag, hvor stjernerne er erstattet af coronavirus.

Virussen florerer i Kina, hvor over 100 er døde af den. Jyllands-Posten bør dog ikke lade sig presse til at undskylde, skriver blandt andre politisk leder for Alternativet, Uffe Elbæk.

»Der er kun en ting at sige:

Jyllands-Posten skal ikke vige en millimeter overfor det pres, Kina nu lægger på avisen. Kina følger det samme mønster overalt. Sidst var det de svenske medier, Kina forsøgte at presse. Nu er det Danmarks tur. Stå fast JP,« skriver han på Twitter.

Til forskel fra Muhammed-krisen, hvor en række satiretegninger i Jyllands-Posten af profeten Muhammed udløste en større diplomatisk krise, kræver Kina ikke en undskyldning fra staten Danmark.

»Det står kineserne frit for at bede Jyllands-Posten om en undskyldning, for det står jo Jyllands-Posten frit for, om de vil det,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen og fortsætter om Kinas ageren:

»Kineserne kører en politik, hvor de truer alt og alle med alverdens ting. Det er en gammel historie.«

»Man truer hele tiden. Også mod den danske eksport og siger, at det vil betyde en katastrofe, hvis ikke man makker ret. Det er Kinas måde at agere på. Og det er ret uappetitligt,« synes jeg.

Formand for De Konservative, Søren Pape Poulsen, mener heller ikke, at Jyllands-Posten skal undskylde.

»Kinas reaktion er en trist gentagelse af princippet i Mohammed-krisen. Kina skal ikke kræve undskyldning for mediers redaktionelle linje. Fuld støtte til Jyllands-Posten,« skriver han på Twitter.

SF's formand Pia Olsen Dyhr skriver på samme medie, at Kina skal blande sig uden om.

»Fingrene væk fra den frie presse! Uanset om du hedder Kina eller Søren Espersen,« skriver hun. Sidstnævnte med henvisning til, at Søren Espersen netop har krævet en DR-vært fjernet fra skærmen.

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har kommenteret sagen. Det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan skriver dog på Twitter:

»Folk, der kræver at man siger undskyld for tegninger, skal se at komme ud af deres vinterdepression.«

/ritzau/