Fogh og Merkel langer ud efter afrikanske ledere

EU-landene lagde ikke fingrene imellem, da de lørdag på et stort anlagt topmøde med de afrikanske lande i Lissabon kritiserede Zimbabwes diktator Robert Mugabe. Han er en ”bandit”, som har påført en katastrofe for sit land, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen, der også kritiserede Sudans leder.

To der står sammen i afrikansk politik. Sudans præsident Omar al-Bashir (tv) og Zimbabwes Robert Mugabe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrea Comas / Reuters

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talte lige ud af posen, da han lørdag på EU's topmøde med de afrikanske lande i Lissabon skulle udtrykke sin mening om Zimbabwes præsident og diktator, Robert Mugabe.

- Det er en katastrofe, som den bandit har påført sit land, sagde statsministeren. Det går gud ske lov bedre i andre afrikanske lande, men situationen for menneskerettigheder i Zimbabwe er et stort problem, sagde Fogh på et pressemøde.

Det var blevet pålagt den tyske forbundskansler Angela Merkel at fremlægge EU's officielle kritik af Mugabes styre, der ikke blot har undertrykt oppositionen i landet, men også fremkaldt en økonomisk katastrofe for det ellers tidligere velstående landbrugsland i det sydlige Afrika.

Siden Mugabe i 1980 blev Zimbabwes – det tidligere Rhodesia – første afrikanske præsident er gennemsnitslevealderen i landet faldt med næsten 20 år fra knap 58 til under 40 år. Tusinder af Zimbabwes indbyggere forsøger hver måned at komme illegalt ind i Sydafrika eller andre nabolande.

- Zimbabwe er et land, hvor vi må være bekymrede for dårlig regeringsførsel og undertrykkelse af menneskerettighederne, sagde Merkel.

Merkel sagde i sit indlæg om demokrati og menneskerettigheder på topmødet, at situationen i Zimbabwe er et problem for hele Afrika, fordi det skader Afrikas image.

Robert Mugabe og en lang række andre afrikanske ledere med en historisk bevist mangel på respekt for disse værdier, som Libyens Muammar Gaddafi og Gabons præsident Omar Bongo Ondimba hørte på med stenansigter.

Merkel gjorde det klart, at europæerne ikke ville gå ud og pege fingre af afrikanerne generelt, idet Europa tidligere unægtelig også har haft sine problemer med at overholde menneskerettighederne. Men hun gjorde det klart, at Europa betragter menneskerettigheder som universelle værdier, der gælder for alle, og at de ikke kan gradbøjes efter kulturelle forhold.

Anders Fogh Rasmussen roste fra talerstolen Merkel for sit indlæg. På et pressemøde senere sagde, at der selvfølgelig er andre problemer i Afrika end Mugabe.'

- Han er en bandit – men det er der også andre som er. Sudans præsident Omar Elbashir er jo heller ikke et af Guds bedste børn, sagde Fogh med henvisning til Sudans manglende vilje til at sikre civilbefolkningen i Darfur-provinsen mod overgreb fra arabiske militser.

Flere af de afrikanske ledere havde før topmødet gjort det klart, at de ikke ville finde sig belæringer om demokrati fra europæisk side. Muammar Gaddafi, der havde taget sit ørkentelt med sig til Lissabon og slået sig ned i en park, sagde at europæerne hellere måtte tænke over arven fra kolonialismen.

- De rigdomme, der er blevet taget fra os, må gives tilbage, sagde Gaddafi om den tid, da næsten alle afrikanske lande var europæiske kolonier – herunder også Libyen, som hørte under Italien.

Robert Mugabe havde i aftes endnu ikke taget ordet på topmødet, men det forventes, at han vil protestere mod den europæiske kritik.

Hovedparten af EU-landene havde forlangt af det portugisiske EU-formandskab, at det tog situationen i Zimbabwe op, efter at det stod klart, at de afrikanske lande insisterede på, at Mugabe skulle deltage på topmødet.

Den britiske premierminister Gordon Brown blev væk fra Lissabon-topmødet i protest mod Mugabes tilstedeværelse og nøjedes med at sende en tidligere udviklingsminister som britisk repræsentant.

Flere af EU's stats- og regeringschefer understregede imidlertid også, at kritikken af Mugabe ikke måtte komme til at overskygge for topmødets egentlige mål; at skabe et nyt politisk og økonomisk strategisk samarbejde mellem EU og Afrika.