Først gik Angela Merkel som formand. Nu går også hendes onde ånd

Efter et krisemøde i CSU søndag aften skal det bayerske CSU have ny formand. Mandag bekræftede Seehofer, at han går som CSU-formand – om end han hverken satte dato på sin afgang som formand eller som indenrigsminister.

I de senere år har tysk politik været domineret af stridigheder mellem Angela Merkel og CSUs formand Horst Seehofer. Stridens kerne mellem de to søsterpartier har været udlændingepolitikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cheistof Stache/AFP/Ritzau Scanpix

Han har truet med det før. Så ombestemte han sig alligevel og blev på sin post. Men nu er det alvor. Efter ti år som formand for det bayerske CSU vil Horst Seehofer ikke stå i vejen for en ny start i sit parti. Det meddelte han mandag formiddag under et besøg i Sachsen.

Vennerne i CSU forsvandt

Søndag var CSUs top samlet til krisemøde i München. Allerede inden krisemødet i kansler Merkels søsterparti stod det klart, at Seehofer havde mistet opbakningen. Ikke mindst tabet af det absolutte flertal ved delstatsvalget i oktober smerter partiet.

Bayerns tidligere ministerpræsident, Edmund Stoiber, plæderede for, at CSU skal samle formandsposten og ministerpræsidentembedet hos én person, altså hos Markus Söder.

Én kredsformand lagde mildest talt heller ikke fingrene imellem. Efter det dårlige forbundsdagsvalg sidste år og det dårlige delstatsvalg var det nu tid til at gøre som Angela Merkel, nemlig at gå:

»Det er ikke et perspektiv for CSU, at vi efter et sæbeøje ved det første valg – og to sæbeøjne ved det andet – slet ikke kan se se noget efter det tredje valg,« sagde Markus Ferber med henvisning til det forestående valg til Europa-Parlamentet.

Lørdag holdt Friedich Merz en tale i sin hjemby Arnsberg i Sauerland, hvor han også officielt blev nomineret som kandidat til CDU-formandsposten. I sin tale lagde han luft til Horst Seehofer, som han kritiserede for at have ydmyget Merkel.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrich Hufnagel/EPA/Ritzau Scanpix.

Kritik fra potentiel ny CDU-formand

I løbet af weekenden var der også kommet kritik fra søsterpartiets potentielle nye formand, Friedrich Merz:

»Man lader ikke en forbundskansler stå ved siden af talerstolen på en CSU-partikongres – og slet ikke, når der er tale om en kvinde.«

Horst Seehofer, CSU-formand

»Jeg kan ikke arbejde sammen med den kvinde«


Merz henviste her til CSUs kongres i november 2015, hvor Seehofers »takketale« til kansleren udviklede sig til ét langt angreb på Merkels beslutning om ikke have lukket grænserne til Østrig i september 2015.

Lige så stor fortørnelse skabte det, at Merkel længe nægtede at vedtage en såkaldt »øvre grænse« for flygtninge og migranter – et spørgsmål, der også splittede de to søsterpartier op til forbundsdagsvalget.

»Jeg kan ikke arbejde sammen med den kvinde«

Efter regeringsdannelsen med SPD i marts 2018 var regeringen to gange ved at vælte på grund af stridigheder mellem Merkel og Seehofer.

Første gang var før sommerferien, hvor Seehofer ville sende afviste asylansøgere tilbage ved grænsen til Østrig. CSU-formanden gjorde ikke noget forsøg på at skjule sin frustration, da han udtalte: »Jeg kan ikke arbejde sammen med den kvinde.«

Anden gang var i september-oktober, hvor indenrigsministeren nægtede at fyre efterretningschef Hans-Georg Maassen efter dennes kontroversielle udtalelser om de voldelige uroligheder i Chemnitz.

I marts 2018 måtte Horst Seehofer afgive ministerpræsidentposten til sin rival Markus Söder. Ved delstatsvalget i Bayern i oktober gik CSU 10 procentpoint tilbage, men mange gav Seehofer - og ikke Söder - skylden. Nu tyder alt på, at Seehofer også må afgive CSU-formandsposten til Söder. Det er mere en personlig antipati end politik, der skiller de to CSUer. I en ny bog er Seehofer og Söder blevet sammenlignet med Tom og Jerry – rent bortset fra, at de begge hele tiden forsøger at sætte ild til hinandens haler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix.

Ærkefjende tager over

Ifølge Süddeutsche Zeitungs kilder blev partiet på krisemødet søndag enige om, at der skal afholdes en ekstraordinær CSU-partikongres til januar eller februar.

Alle forventer, at det bliver Seehofers ærkefjende, Markus Söder, der overtager formandsposten. Han afløste Seehofer som Bayerns ministerpræsident i marts 2018 efter det dårlige forbundsdagsvalg.

Den eneste potentielle modkandidat, viceformand Manfred Weber, har netop i sidste uge sagt ja til at blive Europas konservative spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget.

Bliver foreløbigt som indenrigsminister

Søndag forlød det, at Seehofer også ville træde tilbage som indenrigsminister. Mandag udtalte han imidlertid, at han »er indenrigsminister«, og at han »forsat vil udøve det hverv.«

I sidste instans er det imidlertid op til den nye CSU-formand om Seehofer kan fortsætte. Tyske medier spekulerer allerede i mulige afløsere. Blandt kandidaterne nævnes partiets gruppeformand, Alexander Dobrindt, der i udlændingespørgsmålet har en skarp profil.

Mandag meddelte Seehofer også, at man havde udpeget en ny efterretningschef efter Maassen, der har opbakning i hele regeringen.

»Gå nu af«

Kort tid efter at nyheden om Seehofer slap ud søndag, opfordrede De Grønne ham til at gå.

»Hver dag, Horst Seehofer bliver som indenrigsminister, er en dag for meget,« lød det fra gruppeformand Katrin Göring-Eckhardt. Hun betegnede ham decideret som en sikkerhedsrisiko.

I dag præsenterer Markus Söder sin nye regering i München.

En sidste lille triumf

Tyske medier spekulerer i, om Seehofer vil se det som en sidste lille triumf over kansleren, hvis han kan blive siddende i formandsstolen nogle få uger længere end hende. Kanslerens udløbsdato som formand for CSU er 7. december på partikongressen i Hamborg.

Mandag meddelte Seehofer, at der endnu udestår »nogle samtaler« før tidsplanen kan meldes ud.