Flygtningestrøm mod Vesten på vej mod rekord

Antallet af flygtninge, der tager til Vesten for at søge asyl, risikerer i 2014 at blive højere end i 90erne, hvor borgerkrigen på Balkan rasede, anslår FN.

Særligt borgerkrigen i Syrien og gruppen Islamisk Stats fremfærd i Irak har sat gang i flygtningestrømmene.Også uro i Afghanistan og Eritrea får folk til at flygte. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: Flygtningestrømmene fra især Syrien og Irak fortsætter med at sætte kursen mod de vestlige industrialiserede lande.

En ny rapport fra FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) viser, at op mod 700.000 asylansøgere kan have søgt tilflugt i Vesten, når året er omme. Dermed står 2014 til at blive et rekordår.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af tal fra 44 regeringer i Europa, Nordamerika samt dele af Asien og Stillehavsområdet. Her har 330.700 mennesker ansøgt om at få status som flygtninge i de første seks måneder af 2014, hvilket svarer til en stigning på 24 procent sammenlignet med samme periode forrige år, skriver UNHCR på sin hjemmeside.

UNHCR advarer om, at, baseret på historiske tendenser, antallet af asylansøgere som regel stiger i anden halvdel af hvert år, og derfor forventer man i slutningen af 2014 at runde de 700.000 asylansøgninger. Hvis det sker, kommer man over det antal flygtninge, som blev drevet på flugt af krigene på Balkan, der i første halvdel af 1990erne førte til Jugoslaviens kollaps.

»Vi er helt klart i en tid med voksende konflikter. Det globale humanitære system er allerede i store vanskeligheder. Det internationale samfund er nødt til at forberede befolkningen på den virkelighed, hvor flere og flere mennesker søger om tilflugt og beder om hjælp, fordi konflikterne ikke løses,« siger FNs flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, på kommissariatets hjemmeside.

Rapporten konkluderer også, at seks lande står for hele to tredjedele af antallet af nye asylansøgere i 2014. Det er Tyskland, USA, Frankrig, Sverige, Tyrkiet og Italien.

Også i Danmark diskuteres flygtningestrømmen heftigt. I fredagens udgave af Berlingske advarer en række danske borgmestre om, at kommunerne ikke kan modtage så mange flygtninge, som det har været tilfældet i år - særligt hen over sommeren.