Fem personer er dræbt af skud i bank i Florida

Mens du sov: En bevæbnet mand har onsdag skudt og dræbt fem personer i en bank i Sebring i Florida. Budgetkrise får Trump til at udskyde traditionsrig tale, og så er Nordkoreas leder Kim Jong-un jublende glad for et brev, han har fået fra den amerikanske præsident. Få overblik over nattens internationale nyheder.

En bevæbnet mand har onsdag skudt og dræbt fem personer i en bank i Sebring i Florida. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE

En 21-årig mand overgiver sig til indsatsstyrke efter at have dræbt fem mennesker i en bank i Florida

En bevæbnet mand har onsdag skudt og dræbt fem personer i en bank i Sebring i Florida.

Det rapporterer amerikanske medier. Den formodede drabsmand, der er identificeret som en 21-årig mand fra Sebring, har overgivet sig til politiet.

Ifølge politiet kontaktede manden selv myndighederne og oplyste, at han affyret skud. Hændelsen fandt sted i en filial af banken SunTrust.

En indsatsstyrke blev sendt til stedet, hvorefter den bevæbnede mand overgav sig. Han er nu i politiets varetægt.

Politiet har ikke oplyst noget om et muligt motiv.

»Vi har mindst fem ofre. Folk, som meningsløst blev dræbt, siger Sebrings politichef,« Karl Hoglund, på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»I dag har været en tragisk dag for vores lokalsamfund. Vi har lidt et betydeligt tab som følge af en meningsløs forbrydelse,« tilføjer han.

Identiteten på de fem dræbte personer er ikke offentliggjort. Det er uvist, om der er sårede personer i forbindelse med skyderiet, der fandt sted lige efter middagstid lokal tid.

Guvernøren i Florida, Ron DeSantis, var tilfældigvis i området onsdag i tjenstlig øjemed og begav sig til Sebring, da nyheden om skyderiet kom frem.

»Det er helt klart, at dette er en person, som meget hurtigt bør stilles til ansvar,« siger DeSantis om den anholdte mand.

Der bor omkring 10.000 mennesker i Sebring. Byen ligger cirka 150 kilometer syd for Orlando.

I 2017 blev næsten 40.000 mennesker i USA dræbt i masseskyderier eller anden form for våbenvold.

Til trods for problemets omfang er forsøg fra politisk side på at stramme våbenlovgivningen gang på gang mislykket som følge af modstand fra våbenlobbyen National Rifle Association og dens støtter.

/ritzau/

USAs præsident, Donald Trump, udskyder sin State of the Union-tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.

Budgetkrise får Trump til at udskyde traditionsrig tale

USA's præsident, Donald Trump, udskyder sin State of the Union-tale.

Den årlige tale om nationens tilstand vil blive holdt, når den aktuelle budgetkrise er overstået.

Det skriver Trump i et tweet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Talen var planlagt til den 29. januar. Og som sædvanlig i Repræsentanternes Hus. Men det satte formanden for den lovgivende forsamling, Nancy Pelosi, onsdag en stopper for.

I et åbent brev skrev hun, at demokraterne, der har flertal i Repræsentanternes Hus, ikke vil vedtage de nødvendige formelle tilladelser.

Dele af statsapparatet i USA er for 33. dag lukket, fordi landets to store partier, der har et flertal i hvert sit kammer, ikke kan blive enige om et budget.

Pelosi vil dog gerne lægge talerstol til talen, så snart hele statsapparatet igen er i drift, skriver hun.

Trump betegnede hendes udmelding som »en skændsel«, og ifølge nyhedsbureauet Reuters ville han holde en tale et andet sted.

Senatet ventes torsdag at stemme om et ny forslag til en finanslov, men selv om det bliver godkendt, anses det for usandsynligt, at forslaget slipper gennem Repræsentanternes Hus.

/ritzau/

På trods af USA's økonomiske sanktioner mod Nordkorea er landets leder, Kim Jong-un, meget tilfreds med et brev, han har modtaget fra USA's præsident, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES /.

Kim Jong-un lovpriser Trump efter brev fra pennevennen

På trods af USA's økonomiske sanktioner mod Nordkorea er landets leder, Kim Jong-un, meget tilfreds med et brev, han har modtaget fra USA's præsident, Donald Trump.

Brevet har fået den nordkoreanske leder til at lovprise Trumps »positive måde at tænke på«.

Lederen »vil vente med tålmodighed og god tro,« inden USA og Nordkorea formentlig finder et passende tidspunkt at mødes.

Det skriver Reuters efter officielle meldinger fra KCNA, det nordkoreanske statslige nyhedsbureau.

»Han talte med stor respekt om Donald Trump og viste stor tilfredshed med resultaterne fra de seneste samtaler mellem USA og Nordkorea,« beretter KCNA ifølge Reuters.

Fredag var en nordkoreansk delegation ifølge Reuters i Washington for at holde indledende samtaler om et nyt topmøde.

Lørdag meldte Trump ud, at USA og Nordkorea var blevet enige om, hvor et topmøde mellem de to lande skal finde sted i februar.

»Vi har valgt et land,« sagde den amerikanske præsident uden at komme med yderligere oplysninger omkring lokationen.

Et forudgående »hemmeligt« møde skulle angiveligt være arrangeret i Sverige.

Her skal Lee Do-Hoon fra Sydkorea og USA's Steve Biegun, der udtaler sig i forhandlingerne om Nordkorea, blandt andet deltage.

De to repræsentanter skal mødes med Choe Son Hui, der er stedfortrædende udenrigsminister i Nordkorea.

Trump og Kim Jong-un mødtes første gang i juni 2018 i Singapore.

USA vil have Nordkorea til at arbejde for en atomafrustning på Den Koreanske Halvø.

På topmødet indvilgede Kim Jong-un i at samarbejde om det, men aftalen er blevet kritiseret for at være vagt formuleret og uden konkrete mål.

Nordkorea er underlagt skrappe sanktioner vedtaget i FN's Sikkerhedsråd på grund af sit arsenal af atomvåben.

Det er blot få uger siden, at Kim Jong-un i sin nytårstale sendte en form for trussel afsted mod USA, som han vil have til at fjerne sanktionerne mod landet.

»Hvis USA ikke holder sine løfter, som man har givet foran hele verden, kan vi være nødt til at finde en ny vej til at beskytte vores uafhængighed og interesser,« sagde han.

/ritzau/

EU erklærer sin støtte til oppositionslederen i Venezuela, 35-årige Juan Guaidó Fold sammen
Læs mere
Foto: FEDERICO PARRA.

EU erklærer sin støtte til selvudråbt præsident i Venezuela

Det venezuelanske folks stemme kan ikke ignoreres.

Sådan lyder reaktionen onsdag aften fra EU, der samtidig erklærer sin støtte til oppositionslederen i Venezuela, 35-årige Juan Guaidó, der tidligere på dagen udråbte sig selv til præsident.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer på vegne af EU til, at der igangsættes en proces for »frie og troværdige valg« i Venezuela.

»Folket i Venezuela beder om demokrati og muligheden for selv at bestemme deres skæbne,« udtaler Mogherini på vegne af de 28 medlemslande.

USA, Canada, flere sydamerikanske lande og Danmark var hurtigt ude og erklære deres støtte til Juan Guaidó, efter at han onsdag foran en stor menneskemængde i hovedstaden Caracas udnævnte sig selv til præsident.

Det efterlader præsident Nicolas Maduro meget alene, selv om militæret i Venezuela har afvist at støtte Juan Guaidó.

»Borgerrettighederne, frihed og sikkerhed for alle medlemmer af nationalforsamlingen, herunder dens præsident, Juan Guaidó, skal respekteres,« siger Federica Mogherini.

Juan Guaidó blev i januar taget i ed som præsident for Venezuelas demokratisk valgte nationalforsamling.

Nationalforsamlingen har dog næsten ingen magt i landet, efter at Maduro i august 2017 godkendte et dekret, der gav et nyetableret forfatningsråd lovgivende magt.

EU-præsident Donald Tusk skrev tidligere onsdag på Twitter, at han »håber, at hele Europa vil stå sammen om at støtte de demokratiske kræfter i Venezuela«.

En rettighedsgruppe oplyser, at 13 mennesker er blevet dræbt i løbet af de seneste to dages uroligheder i Venezuela.

»Vold og overdreven brug af magt fra sikkerhedsstyrker er helt uacceptabelt og vil ikke løse krisen,« siger Federica Mogherini.

/ritzau/AFP