Familie til dræbt journalist sagsøger det syriske regime

Krigsreporteren Marie Colvin blev dræbt i Homs i 2012 i et »målrettet angreb«, mener hendes familie. Den trækker nu regimet i retten for at stå til ansvar for sine krigsforbrydelser.

Marie Colvin (f. 1956) - af mange kaldet »verdens bedste krigskorrespondent« - omkom i Syrien i februar 2012. Hun mistede sit øje 11 år tidligere under et raketangreb i Sri Lanka. Foto: The Telegraph Fold sammen
Læs mere

Familien til Marie Colvin - en amerikansk journalister, der sammen med den franske fotograf Rémi Ochlik blev dræbt i Syrien for fire år siden - lægger nu sag an mod den syriske regering.

Sagsanlægget er et forsøg på at stille Syriens regering og hær direkte til ansvar for krigsforbrydelser begået under den over fem år lange krig - herunder topfolk som præsident Bashar al-Assads bror, Maher, og efterretningschef Ali Mamlouk.

Sagsanlægget, som New York Times kan gengive i sin fulde ordlyd her, anklager den syriske regering for bevidst og systematisk at målrette et dødeligt angreb mod hende og andre journalister for at bringe kritikere af krigen og den syriske krigsførsel til tavshed.

Sagsanlægget er resultatet af tre års privat efterforskning af omstændighederne omkring bombardementet i Homs, som dræbte Colvin og Ochlik. Det indeholder detaljerede informationer om planlægning af angrebet på det lille, interimistiske mediehus, som journalister befandt sig i. Bl.a. mener familien at have beviser for, at en stikker hjalp regimet til at lokalisere journalisternes opholdssted, bl.a. via telefonaflytninger, og at en regeringsvenlig militsleder et par dage senere modtag en »sort luksusbil« som tak for hjælpen.

Forsøg på at bringe regime til ansvar

Sagsanlægget er civilt og anlagt ved retten i Washington. Det er det første forsøg på at bringe den syriske regering for retten under en amerikansk lov, der tillader amerikanere at sagsøge de fremmede regeringer, der er opført på USAs liste over stater, der støtter terror. Familien søger erstatning, fremgår det af søgsmålet, men hvem der skal håndhæve dette og hvordan, hvis familien får medhold i sagen, står mere uklart.

Marie Colvins søster, Cathleen Colvin, siger ifølge New York Times, at målet ikke kun er at »stille [Marie Colvins] mordere til ansvar«, men også at hjælpe de mange tusinde syriske ofre med at bringe regeringen og myndighedspersoner til ansvar for de mange og veldokumenterede krigsforbrydelser:

»Jeg er ikke den eneste, som har mistet en søster. Jeg håber virkelig, at alle de skyldige stilles til ansvar for deres krigsforbrydelser, og forhåbentlig er dette det første skridt,« siger hun.

Marie Colvin kom illegalt ind i Syrien i februar 2012 til trods for den syriske regerings forsøg på at holde udenlandske journalister ude.

Hun, Rémi Ochlik og flere andre internationale journalister gjorde et hus i Baba Amr-kvarteret i Homs til deres base. Hun sendte sin sidste rapport hjem til bl.a. BBC og CNN den 21. februar. Her beskrev hun bl.a. de »nådesløse«, vilkårlige bombardementer og snigskytteangreb mod »frysende, sultende civile« begået af de syriske styrker. Colvin kaldte det en »komplet løgn«, at det syriske regime kun gik efter »terrorister« - bl.a. beskrev hun, hvordan hun tidligere på dagen havde set en baby dø efter at være blevet ramt af en snigskyttes kugler.

Marie Colvin havde før Syrien dækket konflikter i Tjetjenien, Kosovo, Sierra Leone, Sri Lanka og Østtimor, men beskrev alligevel konflikten i Syrien som den værste konflikt, hun nogensinde havde oplevet. (Indslaget kan ses længere nede på siden).

Marie Colvin blev dræbt af en bombe, der var fyldt med søm, har en obduktion siden vist. Den syriske regering påstod i forbindelse med den internationale fordømmelse af drabene, at bomben kom fra oprørere, men det har flere af de overlevende journalister hele tiden afvist. De har fastholdt, at de blev overvåget og bevidst angrebet af det syriske regime.

»Raketangrebet var resultatet af en konspiration udtænkt af ledende medlemmer af Assad-regimet om at overvåge, udpege og i sidste ende dræbe civile journalister med den hensigt at bringe nationale og internationale medier til tavshed som led i sit ønske om at knuse den politiske opposition,« skriver familien i søgsmålet.

Erfaren krigskorrespondent

Marie Colvin, der ville være fyldt 60 år i januar, var kendt som en erfaren og prisbelønnet krigsreporter, der i årtier havde rapporteret fra verdens værste konflikter og farligste områder for britiske The Sunday Times. Hun var bl.a. avisens korrespondent i Mellemøsten i en årrække, før hun blev rejsende reporter med base i London.

Hun kreditereres bredt for at have været med til at redde 1.500 kvinder og børns liv i Østtimor i 1999, da hun insisterede på at blive og rapportere fra et område, der var belejret af indonesiske styrker.

Hun var let genkendelig på sin øjeklap. Hun mistede et øje i 2001 under et raketangreb i Sri Lanka. Fortællingen om Colvin siger, at hun trods den alvorlige kvæstelse lykkedes med at aflevere sine 3.000 ord til avisen - før deadline.

96 journalister dræbt

Efter Marie Colvins og Rémi Ochliks død og kidnapningen og henrettelsen af flere andre journalister, har de fleste vestlige medieorganisationer trukket sig fra Syriens farligste områder.

Den viden, omverdenen har om rædslerne i hårdest ramte byer, er i vid udstrækning afhængig af mere eller mindre professionelle lokale journalister og »borgerjournalister«, mens vestlige journalister kan komme ind i landet på regimets nåde og betingelser.

Ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) er mindst 96 journalister eller anden type mediefolk dræbt i Syrien siden krigens begyndelse i 2011. De fleste under kamphandlinger eller bombardementer, andre er henrettet af terrorgruppen IS (Daesh). Langt de fleste døde - 88 pct. - er lokale mediefolk.

Krigen i Syrien menes at have kostet op mod 400.000 livet og drevet 11 mio. mennesker på flugt. 4,7 mio. af disse befinder sig i dag uden for Syrien.

Marie Colvins sidste rapport fra Syrien før sin død kan ses her. Bemærk: Indslaget indeholder meget voldsomme billeder.