Færre blev dræbt af terror i 2016

Iran er det land, der mere end noget andet støtter og finansierer terrorgrupper, siger USA i ny rapport.

Islamisk Stat stod i 2016 bag flere angreb end nogen anden væbnet gruppe. Her er det civile irakere, der er drevet på flugt fra Mosul. Scanpix/Safin Hamed Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods en stigning i antallet af terrorangreb begået af Islamisk Stat i Irak faldt det samlede antal terrorangreb på verdensplan sidste år.

Det viser den årlige rapport om terrorisme fra USA's udenrigsministerium.

Antallet af dræbte i terrorangreb er ligeledes faldet i 2016.

I alt er der registreret 11.072 angreb på verdensplan sidste år, hvilket er en nedgang på ni procent.

25.621 mennesker mistede ifølge rapporten livet i angreb, der er defineret som terror. Det er et fald på 13 procent, viser rapporten.

Nedgangen i antallet af angreb og dræbte skyldes især, at der sidste år skete færre angreb i Afghanistan, Syrien, Nigeria, Pakistan og Yemen.

Derimod steg antallet af angreb i Irak, Somalia, Sydsudan, Tyrkiet og Den Demokratiske Republik Congo.

Islamisk Stat (IS) stod sidste år bag langt flere angreb end nogen anden væbnet gruppe. IS gennemførte 20 procent flere angreb i Irak end året inden.

Rapporten fra det amerikanske udenrigsministerium udpeger samtidig Iran som det land, der mere end noget andet land støtter og finansierer terrorgrupper.

Det er en tvivlsom førsteplads, som landet har siddet solidt på i mange år.

Ifølge rapporten støtter Iran anti-israelske bevægelser samt diverse grupper, der har bidraget til at destabilisere de i forvejen blodige konflikter i Yemen, Irak og Syrien.

Iran rekrutterer fortsat også militsmedlemmer i Afghanistan og Pakistan, der bliver sendt til Irak og Syrien for at kæmpe for shiamuslimske grupper, fremgår det af rapporten.

Desuden er Irans støtte til den libanesiske Hizbollah-bevægelse - som kæmper i Syrien på præsident Bashar al-Assads side - uændret, hedder det.