EU: To prestigefulde agenturer skal placeres i unionen

EU-Kommissionen afviser, at bankagentur og lægemiddelagentur kan blive i London efter britisk udmeldelse.

EU-Kommissionen afviser, at bankagentur og lægemiddelagentur kan blive i London efter britisk udmeldelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL SORABJI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien ønsker, at den fremtidige placering af to af EU's vigtigste agenturer bliver en del af de kommende Brexit-forhandlinger.

Men Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) kan ikke blive i den britiske hovedstad London efter Brexit, siger EU-Kommissionens talsmand Margaritis Schinas.

De to EU-agenturer skal være placeret på EU's territorium, lyder det.

Mange lande kæmper om at blive nyt værtsland for EMA, som har til opgave at godkende nye lægemidler i EU og at holde øje med det europæiske marked for lægemidler.

København spås som at være med i opløbet om EMA, sammen med Amsterdam og Milano.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at det vil være naturligt at placere lægemiddelagenturet, der har omkring 900 ansatte, i København.

»København er det tredje største center for medicinalbranchen i Europa lige efter Basel i Schweiz og Cambridge i England.«

»Det er fuldstændig naturligt, at man placerer et lægemiddelagentur et sted, hvor der i forvejen er meget industri og viden.«

»Det gør, at det er muligt at rekruttere medarbejdere. Det gør også, at man er i et land med rigtigt stor forskning i lægemidler,« siger regionrådsformanden.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) talte i februar også for, at man placerer agenturet i København. Han lagde dog også vægt på, at det ikke vil blive helt let at få det til Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at konkurrencen er hård, men jeg er overbevist om, at det vil være en gevinst for både Danmark, EMA og EU at placere lægemiddelagenturet i København,« sagde han i en pressemeddelelse.