EU-parlamentarikere er utilfredse med Junckers chef-kombi

Junckers forslag om en magtfuld præsidentpost er uacceptabelt, mener EU-parlamentariker Messerschmidt.

Junckers forslag om en magtfuld præsidentpost er uacceptabelt, mener EU-parlamentariker Messerschmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske medlemmer af Europa-Parlamentet ser undrende på kommissionsformand Jean Claude-Junckers forslag om at slå posterne som EU-præsident og EU-Kommissionens formand sammen.

Der er mange gode ting i talen, påpeger Morten Løkkegaard (V), der er medlem af parlamentets liberale gruppe. Men når det kommer til sammenlægningen af formandsposter, er han ikke enig i Junckers betragtning.

»Jeg har lidt svært ved at se, hvad fidusen skulle være. Det kan vi hverken ideologisk støtte som parti eller som dansk regering, når vi står lige uden for kernen.«

Hvor Juncker er formand for den udøvende magt i EU-Kommissionen, er det polske Donald Tusk, der er EU-præsident. Han har altså formandsposten i Det Europæiske Råd, hvor medlemslandenes stats- og regeringschefer er.

Juncker fremlagde forslaget om sammensmeltning ved sin årlige tale om unionens tilstand, som han afholdt onsdag i Strasbourg.

Løkkegaard noterer andre aspekter af talen med stor tilfredshed. Det er en ambitiøs kommission, vi har, lyder det fra parlamentarikeren.

Særligt nævner han formandens satsning på frihandel, hvor Juncker kom ind på handelsaftaler med blandt andre Australien og New Zealand.

»Det går rigtig godt der. Vi er blevet hovedaktører på det marked, og det skal vi selvfølgelig udnytte,« siger han.

Dansk Folkepartis parlamentariker Morten Messerschmidt kalder forslaget om at lægge formandsposterne sammen, for et stort anslag mod medlemslande.

»Ved at sammenlægge denne post med kommissionsformand fjerner man den eneste styrkeposition, medlemslandene har,« skriver han i en mail til Ritzau.

»Det er muligt, at kommissionsformanden camouflerer det som en effektivisering, men reelt handler det om at styrke magten i Bruxelles over medlemslandene endnu mere. Og det er selvsagt uacceptabelt.«

Christel Schaldemose (S), der er medlem af parlamentets sociale gruppe, kan derimod godt se Junckers Fidus med sammenlægningen.

»Når Juncker vælger at sammenlægge de to formandsposter, kan jeg objektivt se, at det giver mening, fordi han undgår, at man opbygger et parallelsystem til det europæiske samarbejde,« forklarer hun.

»Men det er også svært for mig som dansker at vurdere, om det er en god idé, når vi står uden for eurozonen,« siger hun.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har tidligere været ude og afvise forslaget om at samle posterne.

/ritzau/