EU-medlemskab har lange udsigter for Ukraine efter bizart forløb

Det er med en bitter bismag, at Ukraine nu endelig kan se frem til, at Holland som det sidste EU-land kan ratificere den samarbejds- og handelsaftale med EU, som førte til revolution i Ukraine. Efter en bizar folkeafstemning i Holland måtte EU-landene nemlig torsdag skriver under på, at aftalen ikke fører til EU-medlemskab for Ukraine.

Ukraines præsident Petro Porosjenko var til topmøde med EU-lederne i november, hvor han gjorde det klart, at Ukraine stadig vil gå den europæiske vej. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da mange ukrainere i 2014 gik i revolution for at trække landet i en europæisk retning, var det ikke bare en samarbejds- og handelsaftale med EU, de havde i tankerne. Aftalen blev i Ukraine set som en åbning mod visumfrihed og på sigt også mod EU-medlemskab.

Det har derfor været svært for Ukraines præsident, Petro Porosjenko, at finde en passende grimasse i denne uge, hvor EU-ledere på skift har ringet til ham for at fortælle, at de på torsdagens EU-topmøde blev nødt til at erklære, at samarbejds- og handelsaftalen ikke giver Ukraine status som kandidatland eller forpligter EU til at give Ukraine en sådan status på et senere tidspunkt.

EUs stats- og regeringschefer gjorde efter topmødet meget ud af at understrege, at det var en nødvendig erklæring for at redde aftalen, da Holland ellers ville vælte den som en konsekvens af en vejledende folkeafstemning tidligere på året.

»Man kan læse det som det, det er, nemlig et nødvendigt initiativ for at sikre, at vi kan levere på de løfter, vi har givet Ukraine, og det er det helt afgørende. Den hollandske premierminister har også her til aften talt med den ukrainske præsident, som er helt på det rene med, at det, vi har gjort i aften, er det, der skal til, for at Europa kan levere på den her associerings- og frihandelsaftale, og det er det, der betyder noget for Ukraine. Ligesom det betyder noget for Ukraine, at vi er meget langt i processen med at give visumfrihed,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter topmødet.

Set med ukrainske briller er det imidlertid et bizart scenario, der har udspillet sig. Her undrer man sig over, at en vejledende folkeafstemning, som under en tredjedel af de stemmeberettigede hollændere gad stemme ved, kan føre til, at EU i en juridisk bindende erklæring skal slå fast, at samarbejds- og handelsaftalen ikke fører til EU-medlemskab. Især fordi mange har vurderet, at den hollandske afstemning i bund og grund handlede mere bredt om at protestere mod EU, selv om netop Ukraines mulige medlemskab af EU også fyldte en del i valgkampen.

EUs rådsformand, Donald Tusk, og EU-kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, måtte forud for topmødet derfor berolige Porosjenko og fortælle ham, at han ikke bare har denne aftale, men også udsigt til visumfrihed og en håndfuld friske EU-milliarder i løbet af relativ kort tid.

Tavsheden fra Porosjenko talte dog for sig selv. Da EUs stats- og regeringschefer på topmødet tog den politiske beslutning om at forlænge de økonomiske sanktioner mod Rusland - på grund af Ruslands rolle i Ukraine - takkede Porosjenko varmt på Twitter.

Men han skrev ikke ét ord om associeringsaftalen, som nu ellers endelig ser ud til at kunne blive ratificeret af Holland som det sidste af EU-landene.

I Rusland vil det utvivlsomt blive udlagt som en stor sejr, at EU lader Ukraine forstå, at medlemskab har endog meget lange udsigter, men det helt store nederlag for EU og Ukraine ville have været, hvis aftalen var faldet til jorden.

Nu forventer alle så, at Holland ratificerer aftalen, men premierminister, Mark Rutte, tog dog forbehold efter topmødet. Han har sikret sig flertal i det hollandske underhus, men i senatet er det endnu uvist, om og hvornår aftalen kan gå igennem.

EUs rådsformand, Donald Tusk, gjorde det da også meget klart, hvor vigtigt det er, at Rutte nu får aftalen i hus.

»Nu ligger ansvaret ved Holland, ratifikationen er vigtig for Ukraine og for den overordnede stabilitet,« sagde Tusk.