Store EU-lande tøver med at opfylde Ukraines drøm

Ukraines præsident Porosjenko glæder sig over, at EU efter alt at dømme snart forlænger sanktionerne mod Rusland, men han måtte på torsdagens topmøde mellem EU og Ukraine affinde sig med usikkerhed om, hvornår landet får den længe ønskede visumfrihed.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko (i midten) kunne på topmødet med EUs rådsformand, Donald Tusk (th), og EU-kommissionsfomand, Jean-Claude Juncker (tv), glæde sig over, at alt tyder på, at EU snart forlænger snaktionerne mod Rusland. Men Ukraines drøm om at få visumfrihed til Schengen-området lader fortsat vente på sig. EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Ukraine vil visumfrihed på kortere rejser til EU ikke bare være godt for erhvervslivet og rart for landets godt 42 millioner borgere. Det vil være den hidtil mest håndgribelige gulerod for et land, der har udkæmpet en revolution og set dele af sit territorium blive taget med magt, for at bevæge sig i en europæisk retning. Og trods væbnet konflikt i den østlige del af landet og en økonomisk hestekur af dimensioner har landet gennemført alt, hvad EU har krævet, for at Ukraine kan få visumfrihed.

Men på torsdagens topmøde mellem Ukraine og EU måtte præsident, Petro Porosjenko, nøjes med »optimisme« om, at drømmen snart bliver til virkelighed. Efter mødet forsøgte såvel Porosjenko som EU-rådsformand Donald Tusk og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker at holde liv i chancerne for at nå det i år, selv om det ser meget vanskeligt ud.

»Jeg er glad for, at alle EU-medlemsstater har besluttet, at Ukraine er klar til et visumfrit regime. Det vil træde i kraft, når Europa-Parlamentet og Ministerrådet bliver enige om en reform af visumpolitikken,« sagde Donald Tusk og understregede, at de langtrukne forhandlinger om en reform med en nødbremse for visumfrihed ikke handlede om Ukraine, men om den overordnede visumpolitik.

Fransk vægelsind

Hele torsdagen svirrede Bruxelles nemlig med rygter om, at Frankrig blokerede, fordi landet ikke ønsker at give visumfrihed til så mange millioner ukrainere forud for næste års franske præsidentvalg. Det blev afvist af såvel Tusk som Porosjenko og Juncker, der tidligere på dagen havde talt i telefon med såvel Frankrigs præsident, François Hollande, som Tysklands kansler, Angela Merkel, om sagen.

Men sikkert er det, at Frankrig onsdag ikke ville give mandat til det slovakiske EU-formandskab om at forhandle den krævede nødbremse for visumfrihed på plads med Europa-Parlamentet her og nu.

Både Frankrig og Tyskland har i årevis været tilbageholdende i forhold til at give visumfrihed til så stort et land som Ukraine, og Europa-Parlamentets formand, tyske Martin Schulz, lagde ved ankomsten til topmødet ikke skjul på, at ansvaret helt og holdent ligger hos de store EU-lande.

»Det drejer sig ikke kun om Frankrig. Jeg er også informeret om tilbageholdenhed i Belgien, Italien og Tyskland og andre lande. Så det afhænger ikke af det franske valg, men af medlemsstaternes evne til at enes,« sagde Martin Schulz og erklærede, at Europa-Parlamentet er parat til at forhandle det hurtigt på plads.

Også Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), har opfordret til en hurtig aftale, men det kommer altså til at afvente enighed om nødbremsen.

Her ønsker de store EU-lande med Frankrig i spidsen, at kriterierne for at kunne trække nødbremsen blive så brede som muligt. Det omhandler de situationer, hvor mange på visumfri indrejse bliver længere end de tilladte 90 dage, eller hvis der sker en markant stigning i antallet af asylansøgere fra lande med visumfrihed. Også hvis lande ikke tager afviste borgere hurtigt retur, eller hvis borgerne fra disse lande skulle udgøre en sikkerhedsrisiko, skal nødbremse kunne trækkes, og visumfriheden suspenderes.

EU tæt på at forlænge sanktioner

Porosjenko kunne til gengæld glæde sig over, at Donald Tusk nu føler sig meget sikker på, at EU vil forlænge de økonomiske sanktioner over for Rusland med yderligere et halvt år, så de løber til udgangen af juli 2017. Så sikker, at han turde sige, at det burde være på plads før EU-topmødet i midten af december.

Tusk kaldte også sin telefonsamtale med USAs nyvalgte præsident, Donald Trump, i fredags for »lovende« i forhold til Trumps udtalelser om Rusland og Ukraine i løbet af valgkampen, mens Porosjenko til gengæld understregede, at EU trods al krisesnak stadig er verdens mest attraktive klub at være partner med.

»EU er under seriøse angreb fra populister, nationalister, euroskeptikere og Rusland. Men jeg er helt sikkert på, at EU vil være i en god tilstand i fremtiden, fordi det er i EUs 500 millioner borgeres interesse. Ukraine er nok det mest EU-optimistiske land i hele Europa,« afsluttede Porosjenko med at sige i Bruxelles.