Samuelsen: Vi skal fastholde sanktionerne over for Rusland

Ukraine har i den grad brug for EUs støtte. Både i forhold til sanktionerne over for Rusland og med hensyn til at få visumfrihed til EU. Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter sin tur til Ukraine i sidste uge. Han mødes mandag med sine EU-kolleger for at diskutere situationen i Ukraine.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) taler med sin britiske kollega, Boris Johnson (tv), og polske kollega Witold Waszczykowski (th) under mandagens udenrigsministermøde i Bruxelles. Polen, Storbritannien og Danmark er blandt de EU-lande, som presser på for fortsat sanktioner over for Rusland og snarlig visumfri adgang for ukrainere til EU. / AFP PHOTO / JOHN THYS Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter sit besøg i Ukraine i sidste uge, hvor kampene i den østlige del af landet igen er taget til, vil udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på mandagens udenrigsministermøde i Bruxelles slå et slag for, at EU bakker Ukraine klart op med snarlig visumfrihed og fastholdte sanktioner over for Rusland.

»Det er vigtigt, at vi står side om side med ukrainerne i deres bestræbelser. De er under et enormt pres, ikke mindst på grund af det pres, russerne lægger på dem,« siger Anders Samuelsen ved ankomsten til mødet med sine EU-kolleger.

Han noterer sig, at den nye amerikanske FN-ambassadør har gjort det klart, at USA også vil fastholde sine sanktioner over for Rusland, og kalder den amerikanske melding for »betryggende«.

»Krim er en del af Ukraine«

Den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, sagde ifølge de internationale nyhedsbureauer torsdag til FNs Sikkerhedsråd, at »Krim er en del af Ukraine«, og at USAs Krim-relaterede sanktioner vil blive fastholdt, »indtil Rusland giver kontrollen med halvøen tilbage til Ukraine«.

Samuelsen forventer også, at EU kommer til at fastholde sine sanktioner over for Rusland, når de skal op til diskussion igen på EU-topmødet til juni, fordi Minsk-aftalen ikke er i nærheden af at blive implementeret, men tværtom er sat yderligere tilbage med den seneste uges eskalering af kampene mellem pro-russiske separatister og den ukrainske hær, der ifølge det ukrainske militær har budt på mindst 23 dræbte og efterladt tusindvis af mennesker uden vand og varme midt i den bidende frost.

»Jeg fornemmer, at der stadig er en klar opbakning til, at alle i Europa har en interesse i at sørge for, at der er nogle internationale regler, der bliver overholdt, og at det ikke er sådan, at storebror bare har ret til at skride ind over for lillebror,« siger udenrigsministeren og tilføjer:

»Vi skal fastholde presset på russerne.«

Samtidig skal EU sørge for at lægge pres på ukrainerne, når det kommer til landets opgør med korruptionen, der stadig går langsomt, om end i den rigtige retning. EU skal til gengæld snart give Ukraine visumfrihed til Schengen, som landet længe har været stillet i udsigt, mener Samuelsen.

»Jeg kan godt forstå, at man ønsker at se, at EU er med til at bakke op, når man er under pres og skal levere noget, der gør ondt på befolkningen, og har oplevet et fald i BNP på 20 procent nærmest fra år til år. Og et af de steder er i forhold til visumfriheden, og det håber jeg på, at vi leverer på ret hurtigt,« siger han.

Både EU-Kommissionen og EU-landene har sagt, at Ukraine lever op til alle kravene for at få visumfrihed, men det endelige grønne lys fra EU-landene mangler stadig. Mange EU-lande, herunder Danmark, er klar til at give grønt lys snarest, men hidtil har Frankrig trukket den endelig beslutning ud, og spørgsmålet er, om det bliver før eller efter det franske præsidentvalg, hvis anden runde finder sted 7. maj.

Forud for dagens EU-møde har Danmark været pennefører på et notat, der netop presser på for snarlig visumfrihed til Ukraine. Papiret er også underskrevet af Storbritannien, Sverige, Finland, de tre baltiske lande samt Polen, Tjekkiet, Slovenien, Kroatien, Bulgarien, Rumænien og Malta.