EU gør klar til kontroversielle flygtningekvoter

Et EU-forslag om tvungne flygtningekvoter bliver præsenteret på onsdag af EU-kommissionen.

Bådflygtninge ud for kysten ved Lampedusa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Darrin Zammit Lupi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-kommissionen præsenterer onsdag et kontroversielt forslag, der betyder, at de 28 medlemslande skal tvinges til at modtage flygtninge efter et nøje fastlagt kvotesystem

Da Danmark står uden for en fælles flygtninge- og asylpolitik i EU, får forslaget dog ikke umiddelbart konsekvenser her i landet.

Forslaget om tvungne kvoter ledsages også af et forslag om, at EU med militær magt skal bekæmpe menneskesmuglingen over Middelhavet ved at angribe smuglernes skibe.

Den britiske avis, The Guardian, skriver efter at have set dele af forslaget, at den britiske regering er totalt afvisende overfor tanken om tvungen modtagelse af flygtninge, mens Tyskland støtter forslaget.

Der henvises i den forbindelse til, at Tyskland sammen med Sverige i øjeblikket tager op mod halvdelen af alle asylansøgere i EU.

Til gengæld er Storbritannien initiativtager til en FN-resolution, der skal bemyndige en halv snes EU-lande til at gribe ind mod menneskesmuglingen. Militæraktionen vil komme under italiensk kontrol og få deltagelse af ti lande, herunder af Frankrig, Spanien og Storbritannien, og den kan på sigt også inkludere NATO.

Ifølge The Guardian fremgår det af forslaget at: »EU behøver et permanent system for at dele ansvaret for det store antal flygtninge og asylansøgere mellem medlemsstaterne.«

Avisen skriver videre, at fordelingsnøglen skal være på plads ved årets udgang og sikre fordelingen inden for EU »af dem med et klart behov for international beskyttelse«.

»Nogle medlemsstater har allerede ydet en stor indsats, mens andre ingenting gør,« lyder det i papirerne til forslaget om kvotefordeling.

The Guardian skriver videre, at fordelingsnøglen blandt andre kriterier vil blive udarbejdet i forhold til medlemslandenes velfærdsniveau og arbejdsløshedsprocent.