Juncker og Parlamentet: EU skal fordele flygtninge fair

EU-landene gør ikke nok for at håndtere den tragiske situation med de mange bådflygtninge og årsagerne til flygtningepresset mod Europa. Det mener såvel EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som et stort flertal i Europa-Parlamentet.

EU-landene gør ikke nok for at håndtere den tragiske situation med de mange bådflygtninge og årsagerne til flygtningepresset mod Europa. Det mener såvel EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som et stort flertal i Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: EU-landene er nødt til at gøre meget mere, end stats- og regeringscheferne lagde op til på topmødet i sidste uge, hvis tragedierne på Middelhavet ikke skal fortsætte. Der er både behov for mere økonomisk hjælp til fattige lande og en fælles asylpolitik, der sikrer en solidarisk fordeling af flygtningene i Europa.

Sådan lød budskabet i Europa-Parlamentet onsdag fra såvel et stort flertal af parlamentsmedlemmerne som fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

EUs ledere handlede i sidste uge hurtigt, men »det er ikke tilstrækkeligt«, sagde Jean-Claude Juncker og tilføjede, at stats- og regeringscheferne »ikke er ambitiøse nok«, når det kommer til håndteringen af krisens årsager.

Ifølge Juncker bør EU-landene både hæve udviklingshjælpen og lave et solidarisk kvotesystem for fordeling af flygtninge i EU. Et sådan system vil EU-Kommissionen derfor foreslå i sin nye migrationsstrategi, der efter planen præsenteres den 13. maj. Desuden skal dørene åbnes for legal migration, ellers vil verdens stakler blot »kravle ind af vores vinduer.«

Et stort flertal i Europa-Parlamentet beklager samtidig i en resolution, at stats- og regeringscheferne på topmødet ikke forpligtede sig til at etablere et bindende kvotesystem for fordeling af flygtninge i EU-landene. Europa-Parlamentet opfordrer også til at udvide mandatet for EUs grænsekontrolsmission i Middelhavet, Triton, så den kan operere i et større område og redde flere.

Selv om EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet står sammen og kræver yderligere handling fra EU-landene, så kan det dog blive meget vanskeligt at få en solidarisk fordeling af flygtninge i EU, da de fleste lande - herunder Danmark - ikke ønsker et sådan system.

Ganske få EU-lande anført af Tyskland og Sverige tager langt broderparten af asylansøgerne i EU. Tysklands kansler, Angela Merkel, ønsker også en mere solidarisk fordeling af flygtninge i EU, men Merkel ved kun alt for godt, hvor svært det bliver at få de lande, som tager meget få flygtninge og asylansøgere, med på det.

Merkel foreslår derfor et pilotprojekt, hvor EU-lande frivilligt forpligter sig til at modtage asylansøgere efter en hidtil uspecificeret kvoteordning, der blandt andet tager højde for de enkelte landes befolkningstal og økonomiske ydeevne.

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, har afvist behovet for at ændre på EUs asylregler, selv om dansk deltagelse i et pilotprojekt muligvis vil reducere antallet af asylansøgere i Danmark, fordi Danmark tager relativt mange asylansøgere i forhold til landets størrelse.