EU genoptager støttetil Gaza-kraftværk

Store dele af Gaza-striben har de sidste dage været mørkelagt. Krisen er en forsmag på, hvad der kan vente det kriseramte Hamas-styre, hvis det prøver kræfter med Vesten. EU, der havde lukket for støtten til Gazas vigtigste kraftværk, fortsatte i går foreløbig sin bistand til brændsel.

EU besluttede i går at genoptage deres støtte til det vigtigste kraftværk i Gaza. Derved undgår beboerne endnu en nat med fuldstændig mørke. Foto: Mahmud Hams/AFP Fold sammen
Læs mere

EU besluttede i går at forny sin hjælp til Gazas vigtigste kraftværk i den centrale Gaza-stribe. Kommissionen indstillede i søndags betalingen af brændsel til værket, af frygt for at den islamiske gruppe Hamas ville udnytte salget af elektricitet til at støtte sit udpinte styre i striben.

Leveringsstoppet har ikke blot fået mindst halvdelen af Gazas befolkning på 1,4 millioner til at svede i varmen og i mørket i omkring tyve timer dagligt. Det har også konfronteret Hamas med en faretruende krise, kort efter bevægelsen erobrede magten i striben.

Hamas udraderede i midten af juni den sekulære vestligt støttede gruppe Fatah i Gaza-striben og har siden da haft magten over Gaza. Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas og hans regering har fortsat kontrol over Vestbredden.

Fattigdomsgrænse
USA og EU anser Hamas for at være en terrorgruppe og indledte straks sanktioner, da Hamas vandt valget i de palæstinensiske områder og dannede regering i marts 2006. Økonomiske og diplomatiske sanktioner er blevet strammet yderligere efter Hamas blodige magtovertagelse i juni. 80 procent af befolkningen i Gaza lever under fattigdomsgrænsen, og over en million indbyggere får mad fra FN.

»I overensstemmelse med Det palæstinensiske Selvstyre vil Kommissionen onsdag foreløbig genoptage leverancer af brændsel til Gaza kraftværket,« lød det i går i en erklæring fra EU. Kraftværket står for op mod 30 procent af strømmen i territoriet og har ikke fungeret fuldt ud siden i fredags, da hovedterminalen for brændstofleverancer blev lukket af Israel af sikkerhedsgrunde.

Indkrævede el-regninger
Højtstående europæiske embedsmænd var i går i Gaza for at vurdere situationen. EU forlangte, at Hamas gav garantier for, at elselskabet drives uafhængigt, hvilket Hamas-lederen Ismail Haniyeh accepterede. På et pressemøde i går sagde Haniyeh: »El-selskabet er uafhængigt, og der er ingen indblanding i dets administrative forhold. Dette er en del af det pres, som lægges på Gaza i et forsøg på at knække os.«

Et af præsident Abbas første dekreter efter Hamas magtovertagelse i juni gav Gazas indbyggere ret til ikke at betale skat. Et skridt, der er designet til yderligere at udpine Hamas-styret.

I løbet af de sidste uger er Hamas-repræsentanter gået fra dør til dør i Gaza for at inddrive betaling for langt overskredne elektricitetsregninger. Hamas benægter, at gruppen kontrollerer kraftværket, mens Fatah hævder, at de gør. Fatah har blandt andet henvist til, at Hamas i sidste måned arresterede en af kraftværkets direktører.

Den såkaldte Mellemøst-kvartet USA, FN, EU og Rusland fordrer, at Hamas anerkender Israel, accepterer tidligere indgåede aftaler mellem Israel og palæstinenserne og tager afstand fra terror, før kvartetten vil løsne op for sanktioner. Hamas har fortsat nægtet at gøre nogen af delene.