Er Fidel Castro død igen?

Rygterne om Fidel Castros død cirkulerer. Det er ikke første gang, men denne gang har de varet længere.

En cubansk mand læser avisen "Arbejderen" foran en butik i Havana på Fidel Castros fødselsdag den 13. august, der blev fejret med langt mindre pomp end sædvanligt. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere

Fravær af bevis er ikke bevis på fravær, men det er interessant i den seneste rygte-storm om Fidel Castros død, at det cubanske styre endnu ikke har været ude med aktuelle billeder af den store leder som bevis for at han lever.

Allerede ved Castros 81-års fødselsdag den 13. august undrede Cuba-iagttagere sig over, at vi ikke fik det sædvanlige fødselsdagsbillede.

Den aktuelle rygtestorm startede dog så vidt vides hos den berømte og berygtede blogger Perez Hilton, som ofte har været først med den bedste kendis-sladder. Hilton nægter at afsløre sin kilde, men fastholder at det kun er et spørgsmål om tid, før Castros død bekræftes ved en officiel meddelelse.

Det cubanske styre fastholder, at den aldrende leder bare er ved at rekonstituere sig efter den sygdom, der har holdt ham væk fra offentlig fremtræden i over et år. Dog har der indtil for et par måneder siden været jævnlig udsendelse af pressebilleder og møder med udvalgte statsledere.

"Fidel Castro har det fint. Han er i løbende kontakt med lederne af partiet og med regeringen", sagde Cubas udenrigsminister Felipe Perez Roque i en udtalelse torsdag.

I mellemtiden svirrer rygterne. Ikke mindst i Miami, som har et stort samfund af eksilcubanere. Fredag fik rygterne nyt liv, da en lokal kommite trådte sammen for at diskutere planerne i tilfælde af Castros død, som allerede har givet massefremmøde på pladserne i Miamis Lille Havana-kvarter. At mødet formentlig er fremkaldt af rygterne, gør intet for at forhindre, at det ses som en bekræftelse af rygterne.