Enigt FN-sikkerhedsråd stemmer for våbenhvile i Syrien

Efter en meget blodig uge i Ghouta i Syrien har FN's Sikkerhedsråd stemt for våbenhvileresolution.

FNs sikkerhedråd dokumenterede i 2016 syriske grusomheder. 105 lande vedtog at oprette et FN-hold, der skulle indsamle og analysere beviser fra krigen i Syrien. Foto: Drew Angerer Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Efter flere dages politisk tovtrækkeri har alle medlemmer af FN's Sikkerhedsråd lørdag aften stemt for en resolution, der kræver 30 dages våbenhvile i Syrien "uden forsinkelse".

Umiddelbart efter vedtagelsen blev der ifølge lokale observatører smidt flere bomber over Ghouta, der ligger umiddelbart øst for hovedstaden Damaskus.

En resolution er ikke en sikkerhed for, at der faktisk sker forbedringer for syrerne i det krigshærgede område.

Ruslands FN-ambassadør, Vasilij Nebenzia, sagde på FN-mødet, at det ikke er muligt at sikre en våbenhvile, før konkrete aftaler falder på plads mellem konfliktens stridende parter.

Målet med en våbenhvile er ifølge resolutionen at bringe nødhjælp og medicin ind til de mange nødstedte i Ghouta.

På under en uge har flere end 500 mennesker mistet livet i Ghouta, der hærges af nogle af de værste bombardementer under den syv år lange krig i Syrien.

Overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) har lørdag rapporteret, at syriske styrker siden fredag aften har affyret mindst 140 raketter mod det oprørskontrollerede Østghouta.

FN's Sikkerhedsråd skulle torsdag have stemt om et svensk-kuwaitisk resolutionsforslag om 30 dages våbenhvile i Syrien.

Men afstemningen blev udsat flere gange.

Det har været modstand fra Rusland, der lå til grund for udsættelserne.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagde fredag, at russerne kunne støtte en resolution om våbenhvile. Men det skulle være på betingelse af, at den indeholdt garanti for, at oprørere også ville overholde den.

På vej ind til mødet i FN's Sikkerhedsråd lørdag sagde den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley:

- Nu må vi se, om Rusland har samvittighed.

/ritzau/Reuters