Drukpause til leveren efter nytår er nytteløs

Din lever har brug for mere end blot en alkoholpause i januar, hvis den skal undgå at tage skade på sigt.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange mennesker er det blevet en fast tradition at holde sig alkoholfri i januar for at få kroppen og leveren i gang igen efter juledagene og især nytårsaften, hvor alkoholindtaget ofte overstiger det normale niveau.

Men den strategi er ikke særligt farbar, fastslår det britiske leverfond, British Liver Trust, ifølge BBC. Her lyder anbefalingen i stedet, at man holder sig alkoholfri mindst et par dage om ugen hele året rundt.

- Folk tror, de er gode ved deres helbred, hvis de indleder hver januar med en detox-kur i den tro, at de renser deres lever for affald efter juleferien, siger administrerende direktør Andrew Langford fra British Liver Trust til BBC.

- En måneds forsøg på at opnå langsigtet sundhed for leveren er ikke måden at gribe det an på. Du er bedre stillet, hvis du laver et nytårsforsæt om at holde nogle dages pause hver eneste uge gennem hele året - i stedet for blot at holde dig ædru i januar alene, siger han.

Idéen med flere pauser i stedet for et totalt alkoholstop er ifølge leverfondet, at det samlede alkoholindtag på den måde falder i løbet af et år.

Hvis leveren i forvejen ikke har skader, kan den nemlig selv reparere sig hurtigt. Det kan ske over en periode på blot 24 timer, hvis man altså holder sig fra de våde varer.

En anden ekspert peger på, at tanken om en januar uden alkohol ligefrem kan gøre mere skade end gavn på lang sigt.

- Udrensning i januar alene er forgæves set fra et lægeligt perspektiv. Det kan føre til en falsk form for tryghed og afføde den tanke, at du kan misbruge din lever så meget, som du har lyst til, og derefter gøre det hele godt igen med et hurtigt fix, siger dr. Mark Wright, hepatolog ved Southampton General Hospital.

- Det giver lige så meget mening, som at overtrække sit kreditkort hele året og så tro, at du kan ordne det ved kun at spise toastbrød i løbet af januar, siger han.