Dømte skal dø hurtigere

Dødsdømte amerikanere skal henrettes hurtigere. Ny lov vil halvere den tid fangen kan appellere i. Samtidig flyttes endelig afgørelse fra domstol til justitsminister.

400 mennesker er siden 1976 blevet henrettet i Texas. I morgen henrettes nr. 401. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

En ny lov der træder i kraft 1. september betyder, at de dømte på de amerikanske fængslers dødsgange kan henrettes hurtigere end i dag. Appeltiden skal ned. Samtidig bliver det ikke længere en føderal domstol der skal afgøre, om der er fremkommet nye oplysninger, som kan omstøde eller udskyde en henrettelse. Det bliver for fremtiden USA's justitsminister.

Kritikere siger, at det vil indskrænke de dømtes retssikkerhed og muligheder for at få prøvet deres sag der ikke helt sjældent er blevet varetaget af advokater som direkte har svigtet deres klienter. Kritikere mener desuden, at ændringen er blevet lusket ind ad bagvejen i forbindelse med stramningen af den amerikanske antiterrorlov.

Præsident Bush' hjemstat Texas har rekord i henrettelser. Nr 400 siden dødsstraffens genindførelse i 1976 blev gennemført i sidste uge. Og når stramningen træder i kraft vil tempoet stige - der og i andre stater.

Klik ind på Texas Department Of Criminal Justice og frem toner navnene på 12 dødsdømte fanger, som efter planen skal henrettes frem til årsskiftet.

Den seneste var Johnny Corner, der blev henrettet i sidste uge.

Og i morgen hedder manden, der spændes fast på dødsbriksen og får de dræbende indsprøjtninger, Daroyce Misley. Han er 32 år og har siddet fængslet siden 1995 - dømt for mord i forbindelse med røveri.

Og i den lokale avis Houston Chronicle forudses det endda, at stats-bødlerne får endnu mere at se til, når endnu en af straffelovene strammes den 1. september.

Fra den dato kan børnemishandlere, der gentagne gange forgriber sig på børn under 14 år også idømmes dødsstraf - selv om offeret ikke dør.

Siden dødsstraffen blev genindført, er 1092 personer ifølge det private Informationscenter for Dødsstraf i Washington blevet henrettet i USA.