Dødstal efter jordskælv i Italien stiger voldsomt

Redningsmandskab bliver ved med at finde ofre for onsdagens kraftige jordskælv i det centrale Italien.

Redningsmandskab hjælper en såret person i Pescara del Tronto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af omkomne efter onsdagens jordskælv i Italien er nu oppe på 247. Det skriver det italienske nyhedsbureau Ansa torsdag morgen ifølge dpa. Oplysningen kommer fra de italienske myndigheder.

Dermed er antallet af dræbte næsten steget med 100 i forhold til onsdag aften, da det officielle dødstal lød på 159.

Italiens premierminister, Matteo Renzi, forberedte onsdag italienerne på, at dødstallet sandsynligvis ville stige. På det tidspunkt var 120 mennesker bekræftet omkommet.

Klokken 3.36 natten til onsdag ramte et stort jordskælv det centrale Italien. Skælvet havde en styrke på 6,2 på den såkaldte MMS-skala. Skalaen er en erstatning for Richterskalaen, der anses for upræcis, når der er tale om store skælv.

I timerne efter hovedskælvet ramte også en række efterskælv, som skabte yderligere ødelæggelser i den centrale del af landet. Det største  målt til en styrke på 5,5, rapporterede det amerikanske geologiske institut USGS, der foretager målinger af jordskælvs styrke.

Redningsfolk kæmper mod tiden

Jordskælvet ramte flere mindre byer og ingen tætbefolkede områder, men var så kraftigt, at det også vækkede beboere i den italienske hovedstad Rom, 170 kilometer fra skælvets epicenter.

Særligt hårdt ramt er de fire byer Accumoli, Posta, Arquata del Tronto og Amatrice, hvor flere bygninger er kollapset og veje ødelagte. Amatrice er så ødelagt, at i hvert fald halvdelen af byen nu ligger i ruiner. Det konkluderede byens borgmester, Sergio Pirozzi, da han besigtigede skaderne onsdag.

De stærkt ødelagte byer har besværliggjort redningsfolkenes arbejde, og de kæmper derfor fortsat mod tiden for at få reddet alle overlevende ud af murbrokkerne.

Minder om Hiroshima-bomben

Jordskælvet var så kraftigt, at seniorforsker og seismolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Trine Dahl-Jensen, har sammenlignet skælvets energiudladning med Hiroshima-atombomben, der blev kastet over den japanske havneby i 1945.

»For Italien og i europæisk sammenhæng er det her et forholdsvist stort jordskælv,« fortalte Trine Dahl-Jensen onsdag til Berlingske.

Italien ligger mellem to såkaldte tektoniske plader og er derfor jævnligt hærget af jordskælv - også de større af slagsen.

I 2009 døde flere end 300 mennesker, da et skælv med en styrke på 6,3 ramte i regionen Aquila, og i maj 2012 blev 23 personer dræbt, da to jordskælv med ti dages mellemrum ramte i den nordlige del af landet.