»Død over forrædere« — i skyggen af terror

Den anholdte for drabet på Labour-politikeren Jo Cox signalerede i retten et klart ideologisk motiv. Det giver en ekstra vanskelig balancegang for både tilhængere og modstandere op til EU-afstemningen.

»Debatten om EU-folkeafstemningen er fra uge til uge blevet skærpet med personangreb og hårde beskyldninger på et niveau, som har været usædvanligt selv for den traditionelt benhårde politiske tone.« Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mit navn er død over forrædere, frihed for Storbritannien.« Det var ordene fra den 52-årige Thoma­s Mair, da han lørdag blev stillet for en domstol og sigtet for mordet på Labour-politikeren Jo Cox.

Ordene faldt, da Mair blev bedt om at bekræfte sit navn. Dermed kan situationen i Storbritannien blive endnu mere anspændt søndag, når EU-kampagner efter planen bliver genoptaget med kun fire dage til den afgørende EU-folkeafstemning. Mairs ord kan vanskeligt tolkes som andet end et politisk og ideologisk motiv for drabet på Cox begået med tre skud og adskillige knivstik, og resten af EU-debatten vil foregå i skyggen af en terrorhandling.

Dommeren bad som følge af udtalelsen om, at manden bliver undersøgt af en psykiater, og Mair fra den lille provinsby Birstall i det nordlige England har ifølge lokale oplysninger haft pyskiske problemer. Men alt tyder på, at det var et planlagt og fuldt overlagt drab, der med West Yorkshire politis ord »ser ud til at være et isoleret, men målrettet angreb«. Ingen kan undgå at stille sig spørgsmålet om, hvorfor en nyvalgt, populær politiker opstillet for sin fødeegn bliver udset som mål og dræbt i sin egen valgkreds netop nu. Der var lørdag ingen oplysninger fra politiets afhøring om, at den anholdte direkte skulle have refereret til EU-afstemningen. Derimod er det et faktum, at Cox var en stærk fortaler for, at Storbritannien skulle forblive i EU og har gjort sig markant politisk bemærket både i sin valgkreds og i Underhuset for sit forsvar for flygtninges og immigranters rettigheder.

Der er galninge – også farlige galninge – i Storbritannien ligesom i alle andre lande, men det seneste drab på en britisk Underhus-politiker blev begået af IRA med en bilbombe i 1990.

Når politikere for og imod EU-medlemskab søndag gen­optager EU-kampagnerne, hvor hovedpersoner deltager i forskellige TV-debatter, bevæger de sig ud på en vanskelig balanceakt. EU-tilhængere kan fremstå kyniske, hvis de virker til at forsøge at drage politisk vinding fra en tragedie. EU-modstandere kan få skyld for at oppiske en stemning, hvis de gentager tidligere skarpe argumenter om immigration samt udtalelser om, at folkeafstemningen drejer sig om at få »Storbritannien tilbage«.

Debatten om EU-folkeafstemningen er fra uge til uge blevet skærpet med personangreb og hårde beskyldninger på et niveau, som har været usædvanligt selv for den traditionelt benhårde politiske tone. Som en politisk modstander i weekenden sagde til BBC, da han hyldede mindet om Cox, »er almindelige vælgere måske ikke klar over«, hvor gode venner parlamentarikere kan være privat efter de skarpe debatter.

EU-debatten har været anderledes. Den har været dybfølt, følelsesladet og forbitret, og Berlingske har rundt omkring i landet mærket, hvordan den anspændte stemning er et ekko af lokale briters holdning — især når det gælder EU-modstandere og det stærke ønske om at rette op på en »national fejltagelse« og trække Storbritannien ud af EU.

Fra begge sider i debatten har det lydt, at »det er det vigtigste valg i en generation«, og modstandere understreger, at man ikke skal regne med at få chancen igen i sin levetid. Det har på begge sider tydeligvis forstærket følelsen af, at alle kneb gælder for at sikre resultatet. Den følelse kan efter Mairs udtalelse i retten blive væsentligt sværere at håndtere for alle briter de kommende dage.