Demonstranter tester Thailands regering

Onsdag kom det til nye sammenstød mellem demonstranter og myndigheder i den thailandske hovedstad, Bangkok.

En soldat blev dræbt – angiveligt da én gruppe soldater ved en fejl skød mod en anden – under gårsdagens sammenstød i Bangkok mellem demonstranter, politi og sikkerhedsstyrker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En konvoj med flere hundreder demonstranter stødte onsdag sammen med soldater og politifolk i Bangkok.

Demonstranterne var kørt fra den store lejr i det centrale Bangkok ud til forstaden Don Muang, for at takke de lokale beboere for deres støtte og sympati. Sikkerhedsstyrkerne havde opsat vejspærringer flere steder på vejen ud mod den nordlige forstad, hvor den ældste af Bangkoks to internationale lufthavne ligger, og betjente og soldater skød med både gummikugler og skarp ammunition.

Regeringen har udstedt et dekret om, at de må bruge tåregas mod demonstranter, der er tættere på end 100 meter. Hvis demonstranterne er under 30 meter fra soldaterne og betjentene må de bruge skarpe skud.

En dræbt og ti såret

En enkelt soldat blev ramt i hovedet og dræbt, oplyser politiet. Ifølge nyhedsbureauet AP skete det ved en misforståelse, da en gruppe soldater i forvirringen skød mod en anden gruppe.

I alt blev mere end ti demonstranter lettere såret. De kom fra en gruppe på omkring 100, der var brudt ud af kolonnen af motorcykler og pickups og var gået til angreb på sikkerhedsstyrkerne.

Nyhedsbureauet Reuters citerer øjenvidner for, at soldaterne forsøgte at presse demonstranterne tilbage med skjolde og knipler. Det fik de demonstrerende til at kaste med sten og skyde med metalkugler fra slangebøsser.

Kravene er blevet slækket

De rødklædte demonstranter vil have regeringen til at træde tilbage, og i over seks uger har de demonstreret i Bangkok. Tusinder af dem har barrikaderet sig i en lejr i den centrale del af byen, der har 15 millioner indbyggere.

Gårsdagens demonstration var en udfordring til regeringen. Premierminister Abhisit Vejjajiva har sagt, at han ikke vil acceptere protester uden for lejren i den centrale del af hovedstaden. Abhisit har indtil videre afvist kravene om at træde tilbage eller udskrive valg. Umiddelbart er militæret dog ikke på vej til at rydde lejren med de rødklædte demonstranter.

Der har været relativt roligt i Bangkok siden torsdag i sidste uge, hvor fem granater dræbte en person og sårede 85 andre.

Uroen fik hen over weekenden demonstranterne til at slække på deres krav om, at regeringen straks skulle træde tilbage. De foreslog derimod et valg inden 90 dage.

Det afviste premierminister Abhisit. Han fastholder dog også, at han ikke er ude efter en konfrontation, men vil finde en politisk løsning på striden. Det er dog ikke et valg, der er løsningen lige nu, har han sagt til flere medier i denne uge. Som stemningen er, ville et valg føre til »mere vold, der ikke ville løse noget men blot føre til en ond cirkel af flere demonstrationer,« sagde han til BBC tirsdag.

Skærpet rejsevejledning

Danmark har lige som andre lande frarådet alle »unødvendige« rejser til Bangkok. Men i går gik det britiske udenrigsministerium et skridt videre, og nu fraråder man »unødvendige« rejser til hele Thailand. Samtidig opfordrer ministeriet de britiske statsborgere, der er i landet, til at blive inden døre og følge udviklingen via medierne.