De bringer statshemmelighederne frem i lyset

Siden 2006 har WikiLeaks stået bag en række opsigtsvækkende lækager af fortrolige oplysninger fra blandt andet statsmagter. Senest har de offentliggjort e-mails, der har kostet formanden for Det Demokratiske Parti i USA sit job.

Stifteren af WikiLeaks, Julian Assange. (Foto: HANDOUT/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

»Vi åbner regeringer.«

Sådan beskriver organisationen WikiLeaks sig selv på deres officielle Twitter-profil. Det er ikke en underdrivelse.

Senest har organisationen, som ved hjælp af whistleblowere faciliterer anonyme lækager af fortrolig information fra blandt andet statsmagter, offentliggjort over 19.000 e-mails til og fra medarbejdere i toppen af Det Demokratiske Parti i USA.

De mange lækkede e-mails dokumenterer, hvordan partitoppen lagde en bevidst strategi for at sabotere Bernie Sanders’ muligheder for at blive Demokraternes præsidentkandidat. E-mail-skandalen har allerede kostet Debbie Wasserman Schultz formandsposten i partiet.

WikiLeaks har tidligere på året offentliggjort en omfattende mængde e-mails fra Hillary Clintons private server, som blandt andet afslørede, hvordan præsidentkandidaten brugte sin private e-mail-konto, da hun var udenrigsminister.

For nylig viste whistleblower-organisationen på samme måde, at de er i stand til at give offentligheden et indblik bag kulissen i verdens politiske top. Efter det mislykkede kupforsøg mod Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, lækkede WikiLeaks både e-mails og interne dokumenter fra det tyrkiske regeringsparti, AKP.

19. juli begyndte WikiLeaks at offentliggøre næsten 300.000 e-mails og en halv million interne dokumenter fra AKP fra perioden 2010 og frem til omkring en uge før det fejlslagne militære kupforsøg. Kun få timer efter lækagen havde myndighederne sørget for, at tyrkiske internetbrugere ikke kunne få adgang til hjemmesiden.

Et årtis spektakulære lækager

Siden lanceringen af deres hjemmeside i 2006 har WikiLeaks stået bag nogle af de mest opsigtsvækkende offentliggørelser af hemmelig eller fortrolig information fra blandt andet statsmagter gennem anonyme kanaler på deres hjemmeside.

På den måde sikrer WikiLeaks deres kilder både sikkerhed og anonymitet. Samtidig samarbejder organisationen med en række store medier i hele verden, hvilket er med til at give organisationens lækager en enorm gennemslagskraft på verdensplan.

WikiLeaks er en non-profitorganisation, som i vid udstrækning er støttet af frivillige, og som er afhængig af private donationer. Deres første offentliggørelse af dokumenter skete i december 2006, og siden 2007 har den australske journalist, redaktør og aktivist Julian Assange fungeret som organisationens ansigt udadtil.

Julian Assange er i dag anerkendt som stifteren af WikiLeaks, og siden 2012 har han opholdt sig på Ecuadors ambassade i London. Siden juni 2010 har Assange været eftersøgt af de amerikanske myndigheder, som ser ham som en trussel mod USA’s sikkerhed, efter WikiLeaks offentliggjorde hemmelige dokumenter om USA’s krigsdeltagelse i Afghanistan og Irak.

I april 2010 offentliggjorde WikiLeaks en videooptagelse fra en amerikansk helikopter, der i 2007 skød og dræbte 12 personer i Bagdad. Blandt de 12 personer var blandt andet to journalister. Tre måneder senere fulgte offentliggørelsen af over 90.000 fortrolige dokumenter fra den amerikanske regering om krigen i Afghanistan mellem 2004 og 2009.

I oktober 2010 lækkede organisationen mere end 400.000 dokumenter om krigen i Irak til en række udvalgte medier. Herhjemme kunne Dagbladet Information på baggrund af dokumenterne blandt andet fortælle, at danske soldater i 2004 og 2005 var med til at holde mindst 95 personer tilbage, hvoraf 62 blev overladt til de irakiske myndigheder.

Det skete trods advarsler om, at det irakiske politi brugte tortur.

WikiLeaks har derudover stået bag lækager med fortrolige oplysninger om blandt andet Scientology-kirken og fangerne i det amerikanske militærfængsel Guantanamo Bay.

Intet tyder på, at strømmen af statshemmeligheder vil holde op med at vise sig på WikiLeaks’ hjemmeside i den nærmeste fremtid.

I et interview med den britiske tv-station ITV sagde Julian Assange søndag, at organisationen har »et stort år foran sig«.

»Vi har mails, der omhandler Hillary Clinton, som er på vej til at blive offentliggjort og kan lede til anklager,« fortalte han tv-stationen.