Efter email-skandale: Demokraternes formand trækker sig som leder af partiet

Formanden for det demokratiske parti trækker sig ud af konventet som konsekvens af en e-mail-skandale af dimensioner og forlader formandsposten, når konventet er overstået.

Formanden for Demokraterne, Debbie Wasserman Schultz, har måttet trække sig fra konventet, efter det er kommet frem, at partiets ledelse gjorde alt for at sabotere Bernie Sanders’ kampagne for at blive partiets præsidentkandidat. ?Foto: Jason Behnken/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Demokraternes nu tidligere præsidentkandidat, Bernie Sanders, vidste det godt, men kunne ikke bevise det. Det Demokratiske Partis ledelse gjorde alt, hvad de kunne for at sabotere hans kampagne. De ville nemlig have Hillary Clinton som præsidentkandidat.

Men nu er beviset der. Og det i en sådan grad, at formanden for partiet, Debbie Wasserman Schultz, har trukket sig fra konventet og fra sin formandspost i partiet..

20.000 e-mails er lækket via Wikileaks, og det er artige sager, der kommer frem. Partiets kampagnestab har direkte forsøgt at sværte Sanders til ved at lægge en strategi for, hvordan man skulle knuse ham i sydstaterne ved at antyde, at den 74-årige succesrige kandidat er ateist. Bernie Sanders er jødisk, men det påståede faktum, at han også er ateist, skulle ifølge kampagnestaben være nok til, at sydstaternes fundamentalistiske kristne ville vende sig imod den populære kandidat og stemme på Hillary Clinton, hvis leverpostejfarvede forhold til kristendommen var mere spiselig for de demokratiske vælgere i Alabama, Georgia og andre stater – ikke mindst Kentucky, hvor Sanders gjorde det godt.

Debbie Wassermann Schultz’ rolle skulle ellers være at være komplet neutral. Men hun har aldrig lagt skjul på, at hun er en Hilary Clinton-fan, og at Sanders var en nyankommen kandidat, der først for et år siden meldte sig ind i partiet for at stille op som præsident. Sanders er valgt som senator i Vermont som en uafhængig kandidat, men blev demokratisk partimedlem for ganske nylig.

I e-mailene, som er fra perioden mellem januar 2015 og maj 2016, forsøger hendes stab at udtænke alle mulige scenarier for at forhindre Sanders i at vinde over Clinton.

Ud over at betvivle Sanders’ tro, hvad der helt sikkert ville blive et problem for ham i en amerikansk valgkamp, undersøgte partihovedkvarteret også, hvordan Clinton kunne beskytte sig mod de angreb, som Sanders rettede mod hende for at modtage millioner af dollar fra storkapitalen, og mod heller ikke at leve op til de regler, der fandtes i partiet om, hvordan man skaffer penge til sin kampagne.

Uro i vente

»Jeg mener ikke, at Wassermann Schultz er kvalificeret til at lede konventet. Vi skal række ud til det arbejdende folk og til unge mennesker. Jeg mener ikke, at hendes ledelsesstil gør det,« sagde en afmålt Sanders dagen inden, at konventet går i gang i Philadelphia.

Det kan gå hen og blive et konvent, der præges af stor uro, fordi partiet tilsyneladende har spillet et dobbeltspil, og hundredevis af Sanders’ tilhængere vil givetvis på konventet give udtryk for deres utilfredshed – for ikke at tale om de tusinder af unge mennesker, der er forsamlet uden for konventsområdet og nu har fået beviser på, at de er blevet snydt grundigt af partiet.

I en af e-mailene skriver en ansat i partiets hovedkontor, at »man skal få én til at stille spørgsmål til hans tro på Gud. Det kan give indtil flere points forskel hos mine vælgere. Mine sydlige baptist-vælgere vil mene, at der er stor forskel på at være jøde og så være ateist,« skrev den ansatte.

Mistanke til russere

Formanden for Hillary Clintons kampagne, Robby Mook, forsøgte ovenikøbet at skyde skylden på Vladimir Putin – Ruslands præsident.

»Det er russerne, der har hacket sig ind i disse e-mails, og det er ikke nogen tilfældighed, at det her bliver offentliggjort dagen inden, at konventet begynder. Republikanernes kandidat, Donald Trump, har sået tvivl om, hvorvidt USA vil komme de østeuropæiske NATO-medlemslande til undsætning, hvis de bliver angrebet af Rusland, og det er Putin godt tilfreds med,« sagde han til CNNs Jake Tapper.

Rygtet om, at det er Rusland, der står bag hackingen af demokraternes computere, har cirkuleret i et stykke tid. Men der er ingen beviser for det og hjælper sådan set heller ikke på det faktum, at demokraternes topledelse har modarbejdet Sanders alt, hvad de overhovedet kunne.

Jagten går nu ind på at finde ud af, hvad Hillary Clinton vidste om det her, og om hun kan stilles til ansvar for partiets fadæse.

LÆS MERE