Danske Ria var med afdød amerikaner i Nordkorea: Han var sød, naiv – og meget amerikansk

Ria Westergaard Pedersen fra Aalborg husker tydeligt den nu afdøde amerikaner Otto Warmbier fra deres fælles rejse til Nordkorea. Hun tvivler på, at han stjal det propagandabanner, som først kostede ham 17 måneder i arbejdslejr og som ifølge hans familie endte med at tage livet af ham.

Da Otto Warmbier i sidste uge »af humanitære årsager« blev løsladt og fløjet hjem til Ohio i USA, var han i en tilstand af koma. En tilstand, han angiveligt har befundet sig i i mere end et år, og hvor han har vist sig »ude af stand til at tale, ude af stand til at se, og ude af stand til at reagere på verbale instrukser,« har hans forældre siden fortalt CNN i et interview. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

33-årige Ria Westergaard Pedersen fra Aalborg var med på den grupperejse til Nordkorea, der viste sig at blive fatal for 22-årige amerikanske Otto Warmbier.

Han døde mandag som følge af de skader, han pådrog sig i sin efterfølgende fængsling i landet, efter at han blev anklaget for at have stjålet et propagandabanner.

I et interview med TV 2 fortæller Ria Westergaard Pedersen om rejsen og om mødet med den unge amerikaner, som hun tydeligt husker.

De mødtes første gang sammen med cirka 20 andre personer under et intromøde i den kinesiske hovedstad Beijing. Det var i december 2015 – få dage før afrejsen til Nordkorea.

»Han var vanvittigt sød og åben. Det første, han fortalte mig, var, at han synes, det var så vildt og overvældende at finde et sted at spise i Beijing, så han var endt med at gå på McDonalds. Typisk amerikansk – og måske lidt blåøjet og naivt, tænkte jeg. Det virkede som om, at hans rejse mest var en fiks idé, som han ikke havde tænkt helt igennem,« fortæller Ria Westergaard Pedersen til TV 2.

Tror ikke på at Otto stjal

Otto Warmbier blev anholdt i Nordkorea sidste år – anklaget for forbrydelser mod staten.

Han blev stoppet i den internationale lufthavn i Pyongyang i Nordkorea, hvor et stjålet propagandabanner ifølge de nordkoreanske myndigheder blev fundet i hans taske.

På et pressemøde en måned efter hans anholdelse ses han grædende bede om tilgivelse. I stedet blev han dømt til 15 års strafarbejde i en arbejdslejr.

 

Ria Westergaard Pedersen har fået forklaret, at Otto Warmbier skulle have stjålet propagandabanneret fra en afspærret etage på det hotel, hvor gruppen boede. Det skulle være sket nytårsaften efter, at hele gruppen havde været i byen og fejret årsskiftet og drukket tæt.

Det er dog ikke en forklaring, hun selv tror på, fortæller hun med henvisning til en oplevelse, hun havde med den unge amerikaner tidligere på deres tur, hvor de begge var nervøse ved tanken om, hvorvidt de kunne tillade sig at tage billeder nær nordkoreansk militær.

Forældre i sorg

Da Otto Warmbier i sidste uge »af humanitære årsager« blev løsladt og fløjet hjem til Ohio i USA, var han i en tilstand af koma.

En tilstand, han angiveligt har befundet sig i i mere end et år, og hvor han har vist sig »ude af stand til at tale, ude af stand til at se, og ude af stand til at reagere på verbale instrukser,« har hans forældre siden fortalt CNN i et interview.

Amerikanske læger har i forbindelse med deres undersøgelser af den 22-årige mand konstateret, at han har lidt omfattende tab af hjernevæv og har vitale skader på alle dele af hjernen.

Skader, der var så store, at Otto Warmbier tidligere på ugen gik bort.

»Den frygtelige tortur, som vores søn har været udsat for fra nordkoreanerne, gjorde, at der ikke var nogen anden udgang end den triste, vi oplevede i dag,« fortalte hans forældre Fred og Cindy Warmbier i en udtalelse tidligere på ugen.

Siden har kritikken haglet ned over Nordkorea – blandt andet fra den amerikanske præsident Donald Trump, der i en udtalelse har betegnet landet som »et brutalt regime«.