Cataloniens skæbnetime nærmer sig

Det catalanske selvstyreparlament samles på mandag for formelt at sætte løsrivelsesprocessen i gang. Imens tiltager spændingerne i regionen, hvor flere hoteller nægter at huse tilrejsende politifolk.

I Barcelona har tusindvis af tilhængere af selvstændighed været på gaderne for at protestere mod premierministerens fremfærd. Foto: Miquel Llop/NurPhoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På mandag kastes terningerne efter al sandsynlighed i det stadigt mere dramatiske spil om Cataloniens tilhørsforhold til Spanien. Selvstyreparlamentets præsidium besluttede onsdag at indkalde til plenum 9. oktober for at tage stilling til resultatet af søndagens polemiske og ulovlige folkeafstemning om uafhængighed.

Afstemningen fandt, efter de spanske myndigheders forsøg på at forhindre den, sted uden de sædvanlige demokratiske garantier og under indtryk af spansk politis voldelige bestræbelser på at lukke en række valgsteder. Ifølge selvstyreregeringens tal mødte rundt regnet 40 procent af vælgerne ikke desto mindre frem – 90 procent af dem for at stemme ja.

På den baggrund ventes separatisternes flertal i parlamentet at vedtage en beslutning, der sætter løsrivelsesprocessen i gang. Om det, som de mest forbenede af dem ønsker, bliver i form af en uafhængighedserklæring med øjeblikkelig virkning, er imidlertid tvivlsomt.

Dele af selvstyrepræsident Carles Puig­demonts borgerlige nationalistparti foretrækker som et første skridt at sætte gang i arbejdet med at udfærdige en grundlov for på den måde at skubbe det symbolladede øjeblik nogle måneder frem i tiden, hvilket vil give tid til mægling og forhandlinger. Puigdemont gjorde i en TV-tale efter redaktionens slutning rede for situationen efter folkeafstemningen.

Under alle omstændigheder kan der nå at ske meget inden mandag i et Catalonien og et Spanien, hvor 35 års politisk stabilitet på få uger er blevet afløst af en svimlende og hastigt fremadskridende krise.

Onsdag eftermiddag kunne en række spanske medier oplyse, at 20 lastbiler med soldater aftenen forinden havde forladt deres base i Zaragoza med kurs mod Barcelona. Dette skete, kort før kong Felipe VI på TV i en overraskende uforsonlig tale havde givet sin fulde opbakning til den konservative centralregerings hårde kurs.

Hotelejere smed betjente på porten

Nyheden underbygger forlydender om, at den spanske regering har besluttet at overtage kontrollen med Catalonien allerede inden selvstyreparlamentets samling på mandag. Også selv om soldaterne officielt er udkommanderet som logistisk støtte for de 10.000 politi­betjente fra andre dele af Spanien, der ekstraordinært befinder sig i Catalonien for at »garantere sikkerheden«.

Ifølge avisen La Vanguardia har en serie konflikter i forbindelse med betjente og civilgardisters indkvartering på hoteller i en række mindre byer vakt vrede i indenrigsministeriet og ansporet regeringen til at sætte tempoet i vejret i det, der ligner en uundgåelig overtagelse af den totale kontrol med regionen.

Søndag aften mødte en gruppe demonstranter op ved et hotel i feriedestinationen Calella for at protestere mod valgdagens voldelige episoder. Trods det catalanske selvstyrepolitis forsøg på at lægge sig imellem, følte en gruppe spanske betjente, der var uden for tjeneste og i civil, sig så provokerede, at de bevæbnede med knipler satte efter demonstranterne.

Dagen efter bad hotellet efter pres fra kommunen politifolkene om at finde et andet logi. Siden er det samme sket flere andre steder i Catalonien, og TV-billederne af politifolk, der må slæbe af sted med kufferter og rejsetasker efter at være blevet bortvist, er tilsyneladende alt andet end populære i indenrigsministeriet.

Samtidig er separatister og spansksindede aktivister mindst én gang røget i totterne på hinanden, mens såvel spanske journalister i Catalonien som catalanske journalister i Madrid de seneste dage blevet chikaneret under deres arbejde.

Faren for, at den politiske konflikt forplanter sig til »gaden«, er overhængende.