Britisk terrorchef erkender svigt i sag om selvmordsbomber

Jamal al-Harith sprang mandag sig selv i luften som en del af IS. Men det burde ikke kunne lade sig gøre, mener tidligere chef for et forebyggelsesprogram, for de britiske myndigheder blev advaret om at al-Harith kunne være farlig allerede et årti forinden.

Jamal al Harith of Manchester (R) leaves Northolt RAF base, 09 March 2004 with plain clothes police officers after being released from custody. Al Harith was among 5 British nationals who returned home from 2 years detention at the US Camp Delta in Guantanamo Bay. // AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Noget er gået galt. Nogen har svigtet.

Sådan siger britiske Arthur Snell, der er tidligere chef for et britiske forebyggelsesprogram, der hører under landets terrorbekæmpelsesenhed, om Jamal al-Harith, der i mandags sprang sig selv i luften som en del af Islamisk Stat nær Mosul. Det skriver The Guardian.

Snells kommentar faldt i et interview med BBC Radio 4, hvor der blev snakket om den britisk født Jamal al-Harith, der hed Ronald Fiddler inden han konverterede til Islam, og som i en periode var fængslet i det berygtede amerikanske militærfængsel Guantanamo.

»Det siger sig selv, at myndighederne samlet set – og her har jeg også personligt et ansvar – har fejlet i at være opmærksomme på hvad Fiddler var på vej til at gøre,« forklarede Snell i BBC-programmet.

Siden Jamal al-Harith blev løsladt fra Guantanamo i 2004, tilbragte han et årti i Storbritannien inden han i 2014 rejste til Syrien for at blive en del af Islamisk Stat. Men i løbet af den tiårige periode burde myndighederne have taget hånd om Jamal al-Harith, mener Arthur Snell, så den britiske statsborger ikke havde endt sine dage som en del af Islamisk stat:

»Det er umuligt at sige hvad der er sket i løbet af de ti år, men det er meget tydeligt, at der var et problem, og at der ikke blev taget hånd om det på den rette måde. Der var intet mysterium med denne mand. Han var kendt af myndighederne.«

Ifølge The Guardian rejste Jamal al-Harith til Pakistan omkring midten af 90erne, angiveligt på en backpack-tur, men da han forsøgte at krydse grænsen til Afghanistan, blev han anholdt af Taliban, der troede han var britisk spion.

Siden opdagede amerikanske tropper dog fængslet, hvor Jamal al-Harith blev holdt fanget, og de sørgede for, at han blev løsladt. Inden han kunne nå at rejse tilbage til England blev amerikanerne dog mistænksomme over hans årsag til at rejse i regionen, hvorfor de tog ham til fange og sendte ham til Guantanamo-fængslet.

I marts 2004 blev al-Harith løsladt, hvorefter han sagsøgte den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, for at have tilladt tortur og andre ulovlige afhøringsteknikker. Siden indgik Jamal al-Harith et forlig med den engelske stat, der betalte ham en mio. pund. Det menes at forliget skulle sikre, at de britiske efterretningstjenester ikke kunne tvinges til at afsløre følsomt materiale i en retssal.