Bombemand ville manipulere med Dortmunds aktiekurs

Tysk politi har anholdt mand, der mistænkes for attentat på Dortmunds spillerbus. Angiveligt ville manden bombe sig til økonomisk gevinst på faldende aktiekurser.

Tysk politi har natten til fredag anholdt en 28-årig tysk-russisk mand, der mistænkes for at stå bag bombeattentatet på Dortmunds spillerbus. Angiveligt planlagde manden at tjene penge på fodboldklubbens faldende aktiekurser Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIEDEMANN VOGEL

Hverken nazister eller islamister stod tilsyneladende bag forrige tirsdags bombeangreb mod fodboldklubben Dortmunds spillerbus.

Halvanden uge efter attentatet, der sårede en fodboldspiller og førte til aflysning af Dortmunds Champions League-kamp mod AS-Monaco, ser tysk politi ud til at have opklaret sagen.

Natten til fredag anholdt specialstyrker i den sydtyske delstat Baden-Württemberg en 28-årig tysk-russisk mand, der af Spiegel omtales som »Sergej W.«.

I mere end en uge har tysk politi overvåget manden, der mistænkes for at have placeret de tre sprængsatser, der 11. april eksploderede i en hæk tæt på Dortmunds spillerbus undervejs til stadion. Angiveligt ser mandens motiv ud til at være økonomisk.

Ved at såre og dræbe så mange spillere som muligt gik »Sergej W.« efter at udløse et drastisk kursfald for Dortmund-aktier og derigennem opnå en profit i millionstørrelsen ved hjælp af såkaldte »put-optioner«, der tillader investorer at placere væddemål på faldende aktiekurser.

Boede på samme hotel som spillerne

Ifølge Spiegel optog den mistænkte i begyndelsen af april et forbrugerlån på mere end 10.000 euro, som han efterfølgende har anvendt til at købe 15.000 af de såkaldte »put-optioner«. Købet gennemførte manden angiveligt på det selvsamme hotel, som Dortmunds fodboldhold var indkvarteret på under optakten til den aflyste kamp mod AS Monaco.

Da manden i marts bookede plads på Hotel L’Arrivèe i Dortmund, bad han om et værelse med udsigt til det sted, hvor spillerbussen blev udsat for eksplosioner. Muligvis har manden fra hotelværelset fjernudløst sprængsatserne, der nemt kunne have kostet adskillige Dortmund-spillere livet. Avisen Die Zeit skriver, at manden har en uddannelse i elektronik og angiveligt arbejder som tekniker ved universitetet i Tübingen.

Ifølge Die Welt slog mandens planer imidlertid fejl, da Dortmund-aktien kort efter attentatet dykkede fra 5,75 euro til 5,42 – ikke tilstrækkeligt til at udløse en betydelig gevinst for bombemanden.

Politiet kom på sporet af »Sergej W.« efter henvendelse fra en uspecificeret bank, der mistænkte manden for hvidvaskning af sorte penge efter en række suspekte kontooverførsler. Han vil nu blive sigtet for drabsforsøg.

Dermed synes mistanken om en islamistisk baggrund for attentatet også at være forduftet.

Umiddelbart efter gerningen fandt politiet tre breve med enslydende tilståelser og referencer til Islamisk Stat. Dagen efter anholdt politiet en irakisk og en tysk islamist, der imidlertid ikke kunne knyttes til angrebet. Samtidig var terroreksperter skeptiske over for formuleringerne i brevet, der blandt andet helt var blottet for arabiske fraser. Flere tyske medier spekulerede i stedet i, at gerningsmanden skulle findes i enten hooligan- eller højreekstremistiske kredse.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland