Ban Ki-moon: Nu kan vi se vores børn og børnebørn i øjnene

Klimaforandring er vor tids afgørende udfordring, siger Ban Ki-moon, der glæder sig over aftalen i Paris.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon (anden til venstre) sammen med blandt andre Frankrigs præsident Francois Hollande samt dennes udenrigsminister Laurent Fabius, som har været i spidsen for COP21. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE MAHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Paris: Klimaaftalen, der lørdag aften er indgået i Paris, er et dramatisk vendepunkt for klodens klima, mener FNs generalsekretær, Ban Ki-moon.

»Når historikere ser tilbage på denne dag, vil de sige, at globalt samarbejde om at sikre en fremtid i sikkerhed for klimaforandringer tog en dramatisk ny retning her i Paris,« siger Ban Ki-moon i en tale til topmødet.

»Klimaforandring er vor tids afgørende udfordring,« understreger FN-chefen.

Han siger, at klimaaftalen, der skal træde i kraft i 2020 og holde den globale temperaturstigning nede, er en god aftale, som alle kan være stolte af.

»I dag kan vi se vores børn og børnebørn i øjnene, og vi kan endelig - efter så mange års diskussioner og forsinkelser - fortælle dem, at vi er gået sammen om at give en mere beboelig verden videre til dem og fremtidige generationer,« siger Ban Ki-moon.

Han kalder Paris-aftalen om klimaforandringer »en monumental triumf for folk og planet« og glæder sig over målet om at holde temperaturstigningen under to grader i forhold til førindustrielt niveau og desuden sigte efter at begrænse den til 1,5 grader.

»Det er især vigtigt for de afrikanske lande, de små østater og de mindst udviklede lande,« siger Ban Ki-moon.

»Nu skal vi blive ved med at stå sammen og bringe den samme ånd videre til den afgørende test, der hedder implementering. Det arbejde starter i morgen,« siger FNs generalsekretær.

Da de franske topmødeværter tidligere lørdag fremlagde det endelige udkast til klimaaftalen, pressede Ban Ki-moon i en tale til forhandlerne hårdt på for at få dem til at vedtage aftalen på plenummødet senere lørdag.

»Nu kan vi se målet. Lad os gøre arbejdet færdigt. Verden holder øje med os. Millioner af mennesker er afhængige af jeres klogskab,« sagde FN-chefen i sin indtrængende appel til klimaforhandlerne fra hele verden.

/ritzau/